Sauteed Water Spinach! ผัดผักบุ้ง ตากุ้งยิง

Hi all! It’s been a very busy day today! I’ve been running around doing errands for nonstop!

So little time to prepare ingredients so I came up with this very quick dish at 7pm. (Tired already and hungry too and just wanted to eat!)

Sauteed Water Spinach!

Ingredients

  • 1 handful-grab of the whole water spinach

  • 2 red chilies, just beat it a little for scent

  • soy bean sauce

  • 4 – 5 garlic cloves, beat and roughly chop them

  • oil

How to cook

  • Clean and cut water spinach, separate the branch from leaves. Set aside for it to dry

  • Heat the pan, put oil in, put garlic in and fry until you smell the scent from it

  • Using high heat, put the branch in first, toss it, then after the branch is 80 percent cooked, thrown leaves in.

  • Flavor it with soy sauce, about 1 – 2 table spoons and put a little bit of water in

  • Put chilies in. Toss all together and serve in a dish or with cooked rice

…………………………………………………………………………………..

ผัดผักบุ้ง ตากุ้งยิง
(ประโยคหลังไม่มีอะไรเกี่ยวเนื่องกับประโยคหน้า แค่เอามาให้คล้องจองเฉยๆ ๕๕๕)
เนื่องด้วยวันนี้เป็นอีกหนึ่งวันที่มีธุระปะปังเยอะไปหม๊ดดด เลยทำให้เวลาในการเตรียมอาหารเย็นมีน้อย เราจึงเลือกเมนูนี้มา เหมาะมากสำหรับคนไม่มีเวลาอย่างเราในวันนี้ ๕๕๕๕๕
เครื่องปรุงไม่มีอะไรมาก
  • ผักบุ้ง หั่น แล้วแยกก้านกับใบออกจากกัน พักไว้ให้สะเด็ดน้ำ
  • กระเทียม บุบๆ แล้วสับแหลกๆ ประมาณ ๓ – ๔ กลีบ
  • พริกแดง ทุบๆ พอให้แตกนิดๆ อย่าให้แหลกมาก ไม่งั้นจะเผ็ดเกิน (อันนี้ใส่เพื่อความหอม)
  • เต้าเจี้ยว ประมาณ หนึ่ง ถึง สองช้อนโต๊ะ
  • น้ำมัน
วิธีการทำก็ง่ายแสนง่ายนะคะ
  • ตั้งกระทะท น้ำมัน ใช้ไฟปานกลาง พอกระทะเริ่มร้อน เอากระเทียมลงไปทอดพอให้หอมๆ อย่าให้กระเทียมไหม้นะคะ
  • พอเริ่มหอมกลิ่นกระเทียม เราก็เร่งไฟให้แรง แล้วใส่ก้านผักบุ้งลงไปก่อนเลยค่ะ ผัดไปจนกะว่าผักบุ้งสุกแล้ว แปดสิบเปอร์เซ็นต์ (สังเกตสีของผักบุ้ง จะเริ่มเขียวสดขึ้น)
  • พอก้านเริ่มได้ที่ ก็สาดใบลงไปเลยค่ะ ตามด้วยพริก แล้วผัดเร็วๆ ตามด้วยเต้าเจี้ยวและน้ำพรมๆๆ ลงไปหน่อย แล้วผัดๆๆ ให้เข้ากัน
  • พอใบกำลังจะเริ่มเหี่ยว ก็ปิดเตา แล้วเสิร์ฟพร้อมข้าวสวยร้อนๆ
สวรรค์ก็เกิดขึ้นในบัดดล 🙂
Advertisements

One thought on “Sauteed Water Spinach! ผัดผักบุ้ง ตากุ้งยิง

  1. Pingback: Stir Fried Black Peppered Chicken | vordoo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s