Stir Fried Black Peppered Chicken

Tuesday is usually my meat free Tuesday, but this was the recipe I postponed from yesterday; the stir fried black peppered chicken, has become one of the two dishes I cooked for the rest of my family today

Ingredients

  • 8 chicken tenderloins (I don’t remember how many kilograms I use.. sorry about this!) – cut into pieces, about 1 inch long

  • 3 – 4 sweet peppers (red, green, yellow) – cut in square

  • 1 onion – diced

  • 4 – 5 garlic cloves, roughly peeled

  • Freshly grounded black peppers

Ingredients for marinade tenderloins

  • ‘The three musketeers’ (coriander roots + garlic + peppercorns using mortar to pound them together into a paste with the ratio of 2: 3: 3)

  • Soy sauce

  • Maggie sauce

  • Worchestire sauce

  • Sugar (or mirin if you prefer)

  • Chinese cooking alcohol

  • Freshly grounded black peppers

How to cook

  • Marinade the chicken for 4 – 5 hours or longer until cooking

  • Using medium heat when stir fry garlic then follow with chicken

  • Put a cover over a pan when cooking chicken, cover for about 5 minutes

  • Remove a cover then stir fry chicken until cook evenly

  • Now it’s time for some sweet pepper action. Put sweet peppers in, cook for about 3 mins then add onion in, using high heat when stir fry vegetables

  • Season it with more Maggie sauce and freshly grounded black peppers

  • Cook it until the sweet pepper is cooked then serves in a dish

Oh! And I also cook sautéed water spinach again today for my meat free Tuesday dish 🙂

The chicken is very tender and result from marinade is really paid off! Everyone really enjoyed it. Dad said that the hotness of black peppers, the flavor of every sauce using here, all goes right into the chicken!

About sautéed water spinach recipe, I already wrote about it yesterday. It’s a very quick dish to cook 🙂

the link is here : https://vordoo.wordpress.com/2012/09/03/waterspinach/

well I hope you all enjoy this recipe and enjoy cooking! 🙂 signing out for now, until laters 🙂

……………………………………………………………………………………………………………..

ไก่ผัดพริกไทยดำ
โดยปกติแล้ว วันอังคาร จะเป็นวันที่เรางดกินเนื้อสัตว์ค่ะ (เห็นหน้าแบบนี้ แต่ใฝ่ธรรมะนะคะ ๕๕๕ เราเกิดวันอังคาร ก็เลยงดเบียดเบียนวันอังคารค่ะ) แต่เนื่องจากอาหารที่เราทำวันนี้ เป็นอาหารที่ตั้งใจจะทำตั้งแต่เมื่อวาน แต่เวลาไม่อำนวยก็เลยยกมาทำวันนี้แทน
เครื่องปรุง
  • เนื้อสันในไก่ (เราจำไม่ได้ว่าใช้ปริมาณเท่าไหร่ จำได้คร่าวๆ ว่ามันมีอยู่ ๘ เส้นค่ะ) หั่นเป็นชิ้นๆ ชิ้นประมาณ ๑ นิ้ว
  • พริกหยวก ๔ อัน หรือมากกว่านั้นก็ได้ถ้าชอบ (อันเล็กๆ จะดีค่ะ หวานดี) (แต่เราดันไม่มีพริกหยวก เลยใช้พริกหนุ่มแทน เอาเม็ดออก ลดความเผ็ดลง) หันเป็นชิ้นเหลี่ยมๆ
  • หอมหัวใหญ่ ๑ หัว ตัดเป็นเต๋า
  • กระเทียม ๔ – ๕ กลีบ ปอกเปลือกออก
  • พริกไทยดำ ตำพอหยาบ
ส่วนเครื่องปรุงสำหรับตอนหมักไก่
  • “สามทหารเสือ” (รากผักชี กระเทียม พริกไทย ตำให้แหลก ให้เข้ากั๊น เข้ากัน อัตราส่วน คือ ๒ : ๓ : ๓)
  • ซีอิ๊วขาว
  • ซอสแม็กกี้
  • ซอสไก่งวง หรือซอส Worchestire
  • น้ำตาล หรือมิรินก็ได้ค่ะ
  • เหล้าจีน (ที่ใช้สำหรับทำอาหาร)
  • พริกไทยดำ ตำหยาบๆ
มาถึงวิธีการทำ
  • หมักไก่ ๔ – ๕ ชั่วโมง หรือจะนานกว่านั้นก็ได้ค่ะ เพื่อความกลมของรสชาติที่จะเข้าไปแทรกในเนื้อไก่
  • ตั้งเตา เปิดไฟ ใช้ไฟปานกลาง รอกระทะร้อน แล้วผัดกระเทียมจนได้กลิ่นหอมขึ้นมา ตามด้วยไก่ เอาฝาปิดไว้ เพื่อคงความฉ่ำของไก่ ปิดไว้ประมาณ ๕ นาทีแล้วเอาฝาออก แล้วผัดไปจนไก่เริ่มสุกทั่วถึง
  • ได้เวลาใส่ผัก ประเดิมด้วยพริกหยวกก่อน ผัดไปสักพักจนเริ่มได้กลิ่นหอม ก็ตามไปด้วยหอมใหญ่ ขั้นตอนนี้ใช้ไฟแรงนะคะ ผักจะได้สุกทั้งที่ยังสีสด และกรอบค่ะ
  • ปรุงรสด้วยซอสแม็กกี้ และโรยพริกไทยดำตำลงไป ปรุงรสจนพอใจ
  • เสิร์ฟพร้อมข้าวสวยร้อนๆ อร่อยมากค่ะ เข้ากันมาก 🙂
นอกจากจานนี้แล้ว เรายังผัดผักบุ้งตากุ้งยิงที่ทำไปแล้วเมื่อวานค่ะ
อ่อ ขอมาแอบบอกผลของไก่พริกไทยดำหน่อยค่ะ พ่อบอกว่าเนื้อไก่นุ่มย์มาก (เราไม่ได้กินวันนี้ เลยไม่รู้รสสัมผัส ๕๕๕) และกลิ่นของพริกไทยดำ และรสซอสต่างๆ เข้าไปสิงสถิตอยู่ข้างในไก่อย่างเข้มข้นค่ะ เป็นต้นว่า ทั้งรสเข้ม เผ็ดร้อน อยู่ในความนุ่มย์นวลของไก่ค่ะ
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s