BITTER, BUT NOT SO BITTER

This could possibly be one of the most favorite dishes I cooked for my family. I know many people would go ewwww when they hear the word bitter (there’s a way to get rid of the bitterness though, taught by my grandma)

However, there’s an old saying said “bitter pills may have sweet effects”, oh well, it’s true though cause this bitter vegetable does have good nutrition in itself. But I won’t go into details about its nutrition and benefits, but if you’re interested you can go here http://www.nutrition-and-you.com/bitter-gourd.html

 Let’s move on to how to cook this dish then

What you need

  • 6 eggs

  • 1 average size of bitter melon

  • Soy sauce, or Maggie sauce

     

How to cook

  • Cut bitter melon in half (vertically) then discard seeds with your spoon, scooping all the seeds and the fluffy white thingy out, we don’t need that.

  • Then slice bitter melon into thin slice and put in a bowl.

  • Now, if you don’t like your bitter melon bitter, my grandma told me to put salt into the bowl then rub and squeeze bitter melon until there’s juice coming out, do this for ten minutes or so and discard the juice.

  • Beat eggs into the bowl and mix together with bitter melon until smoothly together. Add soy sauce and Maggie to season.

  • Heat the pan, put oil into a pan (I’m using a non stick pan so I won’t have to use much oil) wait until the pan and oil hot then pour the bitter melon and egg in the pan.

  • Use medium-low heat when cooking this. If using a high heat, the egg will burn before the bitter melon is cooked.

Cook til the egg turns golden brown then turn the other side, cook until bitter melon is cooked and egg is golden brown then put in a dish and it’s ready to serve.

…………………………………………………………………………………………………

ไข่เจียวมะระ

ไข่เจียวมะระนี้ ถือเป็นอาหารจานที่เราทำให้ที่บ้านเราทานบ่อยที่สุดแล้วล่ะค่ะ เพราะเป็นจานที่ทำได้ง่ายมาก!! แค่มีไข่กับมะระเท่านั้นเอง
บางคนเมื่อได้ยินชื่อมะระ ก็คงจะยี้เบนหน้าหนี เพราะรสของมันขมนัก แต่อย่างที่โบราณว่าไว้ว่า หวานเป็นลม ขมเป็นยา มะระก็เป็นเช่นนั้นค่ะ เวลาที่บ้านเราร้อนในกัน เราก็จะทำมะระกินกันค่ะ ผักแต่ละชนิด จะมีธาตุร้อน/เย็น ไม่เหมือนกัน แต่มะระเป็นผักชนิดพิเศษค่ะ มะระเป็นผักที่มีธาตุเป็นกลาง และปรับธาตุข้างในของเราให้สมดุลกันค่ะ
มาถึงเครื่องปรุงและวิธีทำกันดีกว่า
เครื่องปรุง
  • ไข่ ๖ ฟอง
  • มะระ ๑ ลูก
  • ซีอิ๊วขาว หรือแม็กกี้
วิธีการทำนะคะ
  • ผ่ามะระออกครึ่งลูกตามแนวยาว แล้วเอาช้อนแคะเอาเมล็ดออกให้หมด และขูดที่เป็นสีขาวๆ ออกให้หมดด้วยค่ะ
  • หั่นมะระออกเป็นแผ่นๆ บางๆ แล้วใส่ในภาชนะ (หากใครไม่ชอบรสขมของมะระ ยายเราสอนเคล็ดลับที่จะกำจัดความขมออกไปค่ะ ให้เอาเกลือใส่ในมะระที่หั่นไว้แล้ว แล้วบีบๆ จนน้ำจากมะระออกมา ทำไปประมาณ ๑๐ นาที แล้วเทน้ำทิ้ง ก็จะได้มะระที่ไม่ขมแล้วค่ะ)
  • พักมะระไว้ให้สะเด็ดน้ำ หลังจากนั้นก็ตีไข่ไก่ลงไปผสมในชามมะระค่ะ แล้วคลุกๆ ไข่ให้เข้ากับมะระ ปรุงรสด้วยซีอิ๊วขาวหรือแม็กกี้ก็ได้ค่ะ
  • ตั้งกระทะให้ร้อน ใส่น้ำมัน พอร้อนได้ที่ เทมะระไข่ลงในกระทะ ขั้นตอนนี้ใช้ไฟอ่อนนะคะ ไม่งั้นไข่จะไหม้ก่อนที่มะระจะสุก ทอดไปจนไข่เริ่มสุก และมีสีสันน่ารับทาน สีน้ำตาล มีติดไหม้ๆ นิดนึง หลังจากนั้น พลิกไปอีกด้าน แล้วทอดจนได้สีน่าทาน และจนกระทั่งมะระสุกค่ะ
  • แค่นี้ก็พร้อมเสิร์ฟแล้วค่ะ ทานกับข้าวสวยร้อนๆ หรือจะทานกับข้าวต้มก็เข้ากันค่ะ 🙂
    เป็นไงคะ จานนี้ ง่ายนิดเดียวเนอะ 🙂 ขอให้มีความสุขกับการทำอาหารนะคะ
    แล้วไว้พบกันใหม่ 🙂
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s