My Signature Dish : Grilled Eryngii in Spicy Salad, Thai Style

I love mushrooms, and eryngii mushroom is one of my favorite mushrooms of all time! I love their texture, a little bit gooey, and their sweet hidden taste when you cook them.

However, my family doesn’t really appreciate this gooey-bit of mushroom that much so I have to find a way to persuade them to eat this mushroom.

Eryngii mushroom are Japanese mushroom. Inspired by Japanese cuisine, I came up with the idea of grilling them.

Ingredients (for grilling)

  • 5  eringi mushrooms, thinly slice

  • 2 – 3 sweet pepper, cut vertically into 4 or 5 bits

  • onion, diced or sliced thinly or just chop it into rings, up to your preference (optional)

Ingredients (for the spicy Thai salad dressing)

  • Palm sugar or coconut sugar (if you don’t have it, you can use brown sugar. But the palm sugar/coconut sugar will be best cause of its smooth sweetness flavor)

  • Fish sauce

  • 3  lime – juiced them

  • 5  thinly slice shallot

  • 4  red chilies – cut diagonally and if you don’t like it too spicy just seeded them or lessen the amount of chilies

  • 4  crushed garlic cloves

I don’t have the exact measurement for the palm sugar + fish sauce + lime juice. The approximate ratio of palm sugar : fish sauce : lime juice is 1 : 1 : 2, but you can just make it to how you like, nothing is really set in stone

How to cook

  • Grill sweet pepper – don’t worry if there’s a burnt on its skin

  • Grill eringi mushroom until golden brown and a bit crispy on the edge

  • Grill onion (optional)

Whist you wait for everything to finish grilling, you can now make spicy Thai salad dressing

  • Palm sugar in, squeeze the lime juice in to soften the palm sugar, crushed with spoon until it all melts. Add fish sauce. Taste it – this spicy salad dressing, sour flavor should come first then sweet, then salty later

  • Add a bit of chilies, taste it again, see how much you can handle the hotness of chilies

  • Add crushed garlic

  • Add shallot

There you go, your Thai spicy salad dressing!

  • After you finish grilling the ingredients, put them all in a bowl

  • Pour the spicy salad dressing on top

And there you have it!

This could be my family’s favorite dish of all time, I cook this one a lot, sometimes 2 – 3 times in a week! I hope you enjoy making this one and let me know if you enjoy it as much as I do, any comments are welcomed 🙂 love to hear from you all too 🙂

Enjoy cooking everyone 🙂

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ยำแซ่บเห็ดออรินจิ
เราเป็นคนชอบเห็ดค่ะ จะเรียกว่าเป็นตัวกินเห็ดก็ได้ ๕๕๕๕ และที่เราเลือกเขียนวันนี้ จะเป็นเมนูจากเห็ดออรินจิค่ะ
เห็ดออรินจิ มีรสสัมผัสที่มีความคล้ายเนื้อสัตว์มาก มีความเหนียวหนึบ หนุบหนับ และมีรสหวานซ่อนอยู่ลึกๆ ด้วย ถ้าบางคนไม่ชอบเห็ดหนึบๆ ก็อาจจะไม่ชอบเห็ดตัวนี้ แต่ช้าก่อน! เมนูที่เราจะนำเสนอต่อไปนี้ ขนาดที่บ้านเราที่ไม่ชอบความเหนียวหนึบของเห็ดออรินจิ แต่พอเจอเมนูเปลี่ยนใจนี้เข้าไป กลายเป็นเมนูโปรดของที่บ้านไปเลยล่ะค่ะ
เมนูนี้ เราได้รับแรงบันดาลใจมาจากเห็ดย่างของญี่ปุ่น ผสมเข้ากับน้ำยำของไทยๆ ซึ่งเข้ากันได้อย่างกลมเกลียวเลยค่ะ
มาถึงสิ่งที่ต้องใช้ในเมนูนี้นะคะ
เห็ดออรินจิ (มาก-น้อย แล้วแต่ความชอบค่ะ) หั่นเป็นชิ้นบางๆ ประมาณ 1/4”
พริกหวาน หั่นเป็นชิ้นๆ สี่เหลี่ยม (มาก-น้อย ก็แล้วแต่ชอบอีกล่ะค่ะ แต่ไม่ควรมากกว่าเห็ดนะคะ เพราะเห็ดออรินจิเป็นพระเอกของงานนี้ค่ะ)
หอมใหญ่ หั่นเป็นเต๋า หรือจะหั่นเป็นแว่นๆ ก็ได้ค่ะ (จะใส่ หรือไม่ใส่ก็ได้ แล้วแต่ชอบ)
ส่วนอันนี้ จะเป็นเครื่องปรุงสำหรับน้ำยำค่ะ
น้ำตาลมะพร้าว/น้ำตาลปี๊บ (หรือถ้าบางคนจะใช้น้ำตาลทรายก็ได้ แต่รสหวาน และความหอมจะสู้เวลาใช้น้ำตาลปี๊บไม่ได้)
น้ำปลา
มะนาว
หอมแดงหั่นซอยบาง ๔ กลีบ (หรือจะเพิ่ม-ลดก็ได้นะคะ ตามใจชอบ)
กระเทียมทุบพอแหลกๆ ๔ กลีบ (หรือจะมากกว่านี้ก็ได้ หรือจะไม่ใส่ก็ได้ค่ะ แล้วแต่เราชอบ)
พริกแดง ๔ อัน หั่นตามยาว และถ้าไม่ชอบเผ็ด ให้เอาเม็ดออกค่ะ ตอนเอาเม็ดออก ระวังด้วยนะคะ เพราะถ้าเราไปโดนมัน เราจะแสบไปทั้งมือเลยค่ะ
สำหรับเราไม่มีสัดส่วนตายตัวในการผสม น้ำตาลปี๊บ น้ำปลา และน้ำมะนาวด้วยกันค่ะ แต่ถ้าจะให้กะคร่าวๆ ของ น้ำตาลปี๊บ น้ำปลา น้ำมะนาวคือ 1 : 1 : 2 ค่ะ แต่เปลี่ยนได้นะคะ แล้วแต่เราจะชอบ ตามใจปากเราเลยค่ะ ไม่มีกฎเกณฑ์ตายตัว
มาถึงวิธีทำแล้วค่ะ
เอาพริกหวานมาเผาค่ะ หรือมาย่างกับกระทะ (non stick) ก็ได้ ไม่ใส่น้ำมันนะคะ ปล่อยไปจนกลิ่นพริกหอม และผิวมีไหม้ๆ นิดหน่อย ย่างเสร็จ เราก็พักใส่จานไว้ก่อนค่ะ
เอาเห็ดมาย่างกับกระทะ(แบบ non stick) ไม่ใช้น้ำมันเหมือนกันค่ะ เราไม่อยากให้น้ำสลัดเรามีน้ำมันลอยฟ่องอยู่ร่วมกันค่ะ ๕๕ ย่างไปเรื่อยๆ จนเห็ดเริ่มมีสีไหม้ๆ และขอบๆ ดูกรอบๆ แห้งๆ ก็พลิกอีกด้าน แล้วย่างต่อไปเรื่อยๆ จนมีสีน้ำตาลสวย แล้วเอาขึ้นพักใส่จานไว้ก่อน
ย่างหอมใหญ่ (หรือจะผัดเร็วๆ ใช้ไฟแรงก็ได้ค่ะ) หรือจะไม่ย่าง หรือไม่ใส่ก็ได้
ระหว่างที่รอทุกอย่างย่างเสร็จ เราก็หันมาทำน้ำยำกันดีกว่า จะได้ไม่เป็นการเสียเวลาค่ะ
น้ำตาลปี๊บลง บีบน้ำมะนาวลงไป ค่อยๆ บี้ให้น้ำตาลปี๊บละลายค่ะ ใส่น้ำปลา ชิม แล้วเติมรสตามที่เราชอบ แต่ควรจะให้เปรี้ยวนำนะคะ เพราะตัวเห็ดจะออกหวานๆ แถมมีพริกหวานด้วย
โรยพริกแดงลงไปนิดหน่อย เพื่อนำกลิ่นและรส คนๆ แล้วชิมดู ถ้าอยากให้เผ็ดกว่านี้ ก็ใส่พริกเพิ่มเลยค่ะ
ใส่กระเทียมลงไป ตามด้วยหอมแดง แค่นี้เราก็จะได้น้ำยำแล้ว
ทีนี้พอได้น้ำยำ เราก็จัดผักทุกอย่างใส่จาน แล้วราดน้ำยำลงไป แค่นี้ก็ได้แล้ว ยำแซ่บเห็ดออรินจิย่าง 🙂
Advertisements

3 thoughts on “My Signature Dish : Grilled Eryngii in Spicy Salad, Thai Style

  1. Pingback: Hmmm… ‘Yummm’! Spicy salad dressing, Thai style | vordoo

  2. This looks really good. I will have to try this to get my family to eat a wilder variety of mushrooms. Are those green fruit thai limes? I’ve never seen them before.

    • The green round ones are lime, but the triangle shape like one is Thai chili, you can substitute it with peppercorn though, just to add a little bit of ‘chili-flavor’ to the dish. Just careful not to put too much of chili than the mushroom. Its chili scent will over power the nice smell of grilled mushroom 🙂
      Let me know once you cook it 🙂 give me feedback then, would love to hear back 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s