My Signature Dish : Grilled Lemongrass Chicken!

My family loves chicken, oh well, who else doesn’t?! We are all familiar with grilled turmeric chicken, but then I want to try something different.

This recipe first came accidentally. This idea happened when I found some left over lemongrass and chicken in the fridge, gave it an over-night of thinking, and voila! Grilled Lemongrass Chicken!

Grilled Lemongrass Chicken

Ingredients

  • I often use more than 5 thighs and 5 drumsticks cause it is so good that one piece per person isn’t enough!

  • Soy sauce, Maggie sauce and mirin

  • 10 lemongrass – 2 using for the marinated mixture and the rest are use when baking in the oven

  • The marinate : The 3 musketeers + lemongrass using mortar to mix them all smoothly together

–        3-5 coriander root (if you don’t have it, you can use the very near end that is closest to the root thingy is, coriander root gives the earthly flavor)

–        5-6 garlic cloves, peeled

–        A pinch of dried peppercorn

–        3 table spoons of chopped lemongrass

How to cook

  • Put chicken in a bowl and put the marinated paste in it, add soy sauce, Maggie sauce, and mirin. Leave it in a seal tight bag for 4 hours or more

  • After 4 hours, pan sear the chicken, skin side down first, cook until brown-ish on the skin, then turn and fry the other side

  • Whist wait for the chicken brownish-ing in the pan, cut the lemongrass into an 1.50 inch long and crush them to make the scent comes up. Preheat the oven at about 220 c for 30 mins

  • Place the cut lemongrass in a tray

  • Place the pan seared chicken in a tray on a long cut lemongrass, place skin side up, and glaze minced lemongrass all over the chicken, if there’s juice from pan sear, just pour it into the tray and coat the skin of the chicken with the juice.  Put aluminum foil to cover

  • Put the tray in the oven, reduce the heat to 175 – 190 c cook for 20 mins and then take the foil out then continue for about 30 – 45 mins or until the chicken skin starts to bobbling with oil and then it’s done

Hope you enjoy making this one 🙂 Let me know the feedback if you cook this 🙂 Enjoy cooking everyone

you can follow me on facebook : Vordoo Cuisine , Thank you all 🙂

…………………………………………………………………………………….

ไก่อบตะไคร้ สูตรวอดู

เนื่องด้วยจากเมื่อวานมีเพื่อนๆ มาปาตี้ที่บ้านเราร่วม ๘ ชีวิต และไก่ เป็นสิ่งที่ทุกๆ คนน่าจะชอบกันอยู่แล้ว เราก็เลยจัดเมนูนี้ไปค่ะ จี่ไก่อบตะไคร้ สไตล์วอดู!!

สูตรนี้มาโดยบังเอิญค่ะ วันนึงเราเปิดตู้เย็นแล้วเจอตะไคร้นอนแอ้งแม้งอยู่ในถังผักอยู่กำมือนึง เปิดมาช่องแช่เนื้อ เจอไก่ชิ้นสะโพกกับน่องอยู่ร่วม ๔ – ๕ ชิ้น เราก็เก็บกลับมาคิดคืนนึงว่าจะทำอะไรกับสองอย่างที่มีอยู่ในตู้เย็นนี้ได้ มันจะเอามารวมกันได้มั้ยนา แล้ววันรุ่งขึ้นเราก็จัดการลองทำดู สรุปออกมาหอมชวนทานมากค่ะ
เครื่องปรุง
ชิ้นสะโพก หรือน่องไก่ก็ได้ค่ะ หรือใครชอบอกก็ได้ แต่ที่เลือกชิ้นสะโพกกับน่องเพราะเนื้อส่วนนี้มันฉ่ำค่ะ อกมันจะแห้งๆ จำนวนมากน้อยแล้วแต่ชอบ แต่เราทำเมนูนี้ทีไร ต้องสะโพก ๕ น่อง ๕ ทุกทีค่ะ เพราะมันอร่อยขนาดชิ้นเดียวไม่พอ
ซีอิ๊ว แม็กกี้ และน้ำตาล (หรือใครจะใช้มิรินก็ได้)
ตะไคร้ ๑๐ ท่อน แบ่งเป็น ๒ ท่อน – หั่นซอยเอาไว้ใช้ตำแล้วใช้ตอนหมักไก่ และที่เหลือ ใช้ตอนเข้าเตาอบค่ะ
เครื่องหมัก
เหมือนเดิม กับ “สามทหารเสือ” บวกตะไคร้เข้าไปด้วย ส่วนใครใคร่ตำ ก็ตำ ใครใคร่เอาไปปั่นในเครื่องปั่นก็ได้ค่ะ แต่ส่วนตัวเราชอบอะไรโบราณๆ เราจึงตำเองตลอด
วิธีทำ
ชำแหละไก่ค่ะ ตอนเราซื้อไก่มา มันเป็นสะโพกติดน่อง เลยต้องชำแหละแยกร่างมันออกมาก่อน แล้วใส่เครื่องหมักที่ตำจนแหลก ใส่ซีอิ๊ว แม็กกี้ น้ำตาล (มิริน) แล้วหมักทิ้งไว้ ๔ ชั่วโมงเป็นต้นไปค่ะ
หลังจากครบเวลาหมักที่เราพอใจแล้ว ก็เอาไก่จี่กับกระทะ เอาด้านหนังลงนะคะ แล้วปล่อยมันจี่ไปเรื่อยๆ จนกระทั่งหนังเริ่มจะไหม้ แบบมีรอยไหม้ติดนิดๆ ให้หอมๆ ค่ะ แล้วพลิกอีกด้าน ปล่อยไว้สักพัก แล้วก็ย้ายเอามาวางไว้ที่ถาด เตรียมรอเข้าอบค่ะ
ในระหว่างที่เรารอไก่จี่หนังสุก เราก็หันมาจัดการกับตะไคร้ที่เหลือค่ะ หั่นตะไคร้เป็นชิ้นๆ ยาวประมาณ ๒ นิ้ว แล้วทุบๆ บุบๆ ให้กลิ่นออก หันมาเตรียมเตาค่ะ โดยอุ่นเตาไว้ก่อน เราตั้งอุณหภูมิไว้ที่ ๒๐๐ องศาค่ะ
เอาไก่ที่จี่เสร็จแล้ว มาวางจัดในถาด เอาตะไคร้โรยหน้า และ รองใต้ไก่จี่ น้ำมันที่ได้จากการทอดอย่าทิ้งให้เสียของ เอามาราดที่ไก่ได้เลยค่ะ พอเสร็จ ก็เอาฟอยด์มาคลุมหน้า แล้วอัญเชิญเข้าเตาค่ะ
เอาถาดเข้าเตาแล้ว เราก็ลดความร้อนลงไป ๑๗๕ – ๑๙๐ องศา อบไปประมาณ ๒๐ นาที ก็เปิดเตา เอาฟอยด์ออก แล้วอบต่อไปประมาณ ๓๐ – ๔๕ นาทีค่ะ หรือจนกว่าหนังไก่จะเริ่มมีน้ำมันพึ่บผับๆ ขึ้นมาค่ะ
ใครชอบหนังเกรียมมาก ก็อบต่อไปจนหนังเริ่มส่อความดำค่ะ แต่ระวังดีๆ ว่าอาจจะไหม้นะคะ ๕๕๕ ต้องคอยจับตาดูให้ดีถ้ารักความเกรียมค่ะ ๕๕
ใครลองเอาสูตรนี้ไปทำแล้วเป็นยังไง บอกเราด้วยนะคะ

Facebook page : https://www.facebook.com/vordoocuisine 

เพจเราเป็นภาค ๒ ภาษาค่ะ 🙂
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s