Hmmm… ‘Yummm’! Spicy salad dressing, Thai style

If you’re on your diet and looking for an alternative healthy salad dressing, I have this one that would be just perfect for you!

It’s a spicy salad dressing, Thai style or as we call in Thai ‘Yum’. If you don’t know what it tastes like.. well, it’s sour, salty but a little bit sweet and yet it’s also spicy.

The essential ingredients for this are

  • Coconut or palm sugar – if you can’t find it anywhere near you, you can just use sugar or brown sugar, but the scent and its sweetness from sugar and coconut/palm sugar is different. Coconut/palm sugar has a smooth sweetness whist plain sugar has sharp sweetness. You gotta try it for yourself to know, but as for me, I always use coconut/palm sugar

  • Fish sauce – fish sauce is an essential ingredient in Thai kitchen because we use fish sauce a lot when cooking Thai dish. Unlike Chinese kitchen that uses soy sauce to season when cooking

  • Lime – deseeded and juiced

  • Garlic – peeled and crushed

  • Red chilies

     

How to make it

I don’t have the exact measurement for the palm sugar + fish sauce + lime juice. The approximate ratio of palm sugar : fish sauce : lime juice is 1 : 1 : 2, but you can just make it to how you like, nothing is really set in stone

  • Mixed coconut/palm sugar + fish sauce + lime juice in a small bowl, mix until the palm/coconut sugar all melt smoothly with fish sauce and lime juice.

  • Add crushed garlics (4 – 5 cloves – depends on how strong of the garlic scent you like, you can add more if you feel like it)

  • Then add red chilies into it – Cut diagonally it really is up to how you can endurance chilies’ hotness. Deseeded and adding 1 or 2 would help with the aromatic scent. Caution : don’t let your skin touches the seed, or your hands will be on fire!!! Try avoiding touching seeds as much as you can

Mix everything together and there you have ‘yum’ Thai spicy salad dressing

You can use this yum to eat with vegetables or with scald shrimps or boiled meat, or even with pan seared scallops! you can try it out and see what you like best to go with it.

for example, above is a deep fried fillet sea bass in spicy salad, Thai style

ps. I’ll write about ‘yum’ dishes that I have cooked later 🙂

……………………………………………………………………………………………………………..

น้ำยำไทยๆ

น้ำยำแบบไทยๆ เรานี้ เป็นตัวเลือกที่ดีสำหรับคนที่กำลังอยู่ในช่วงไดเอท คนไทยเราก็คุ้นเคยกับยำต่างๆ เป็นอย่างดีอยู่แล้วเนอะ งั้นเราจะข้ามทุกสิ่งอย่างมาที่ส่วนผสม และวิธีทำกันเลยดีกว่า ๕๕๕๕
เครื่องปรุง
น้ำตาลปี๊บ (หรือใครจะใช้น้ำตาลขาวก็ได้ค่ะ แต่รสชาติที่ได้ มันจะไม่เหมือนน้ำตาลปี๊บ น้ำตาลปี๊บจะให้ความหวานที่นวลเนียนค่ะ แต่ถ้าน้ำตาลขาว มันจะหวานแหลมๆ หน่อย แต่ก็แล้วแต่เราจะเลือกเนอะ ไม่มีข้อห้ามอยู่แล้วค่ะ แต่สำหรับเรา เราชอบอะไรโบราณๆ ก็เลยใช้น้ำตาลปี๊บตลอด)
น้ำปลา
มะนาว
กระเทียม ปอกเปลือก แล้วบี้ๆ หน่อย พอให้กลิ่นกระเทียมออกมา
พริก จะใช้มากน้อย แล้วแต่ความสามารถในการทนความเผ็ดของพริกค่ะ
ปล. จริงๆ เราจะใส่พวกหอมแดงซอย หรือใบผักชี ใบสะระแหน่ หรืออะไรๆ เพิ่มก็ได้นะคะ ที่เราพิมพ์ในนี้ คือส่วนผสมตั้งต้นของน้ำยำที่เราทำบ่อยๆ ค่ะ การจะใส่พวกหอม หอมแดง หรืออื่นๆ ต้องดูด้วยว่ามันเข้ากับยำที่เราจะทำแค่ไหน เพราะบางทีกลิ่นของพวกหอม หรือหอมแดง มันจะไปกลบกลิ่นบางอย่างที่เราต้องการจะดึงให้มันเด่นค่ะ ยังไงเราจะเขียนบอกทีหลังในแต่ละเมนูไปนะคะ
วิธีทำ
นำน้ำตาลปี๊บ น้ำปลา น้ำมะนาว มาผสมกัน โดยอัตราส่วนที่เราใช้คือ น้ำตาลปี๊บ : น้ำปลา : น้ำมะนาว คือ 1 : 1 : 2 แต่แล้วแต่คนชอบค่ะ ปรับอัตราส่วนได้เอง ทำไป ชิมไป เอาที่ถูกลิ้นเรา
บี้ให้น้ำตาลปี๊บละลายเป็นเนื้อเดียวกันกับน้ำมะนาวและน้ำปลา แล้วก็ใส่กระเทียมลงไป ตามด้วยพริก
ถ้าไม่ชอบเผ็ด ก็ให้เอาเม็ดพริกออก และใส่พริกแต่เพียงน้อยๆ อ่อ ระวังนิดนึงนะคะ ตอนเอาเม็ดพริกออก พยายามให้ผิวเราสัมผัสเม็ดให้น้อยที่สุด เพราะไม่งั้นเราจะประสบกับอาการมือพองไฟค่ะ มันจะรู้สึกเหมือนผิวหนังไหม้ พอง แดง ความเผ็ดจริงๆ แล้ว มันมาจากเม็ดพริกนี่แหล่ะค่ะ ไม่ใช่ผิวพริก เราเจอมาแล้ว พองแดง เป่งแทบระเบิดเลยค่ะ วิธีแก้ไขนะคะ คือให้เอามือไปถูกับเกลือเม็ดค่ะ หรือแช่กับน้ำเกลือ ถู หรือแช่ จนกว่าเราจะหายแสบนะคะ อาการมันจะทุเลาลง
อย่างตัวอย่างที่เราเคยทำยำไป ก็จะเป็น ยำเห็ดออรินจิ ค่ะ คลิ๊กที่ลิ้งค์อ่านได้เลยค่ะ

แล้วเราจะคอยมาอัพเดทเรื่อยๆ เกี่ยวกับยำที่เราทำค่ะ แต่ละชนิด จะมีเครื่องปรุงเพิ่มมาอย่างละนิด อย่างละหน่อย ทั้งนี้ ทั้งนั้น ขึ้นอยู่กับวัตถุดิบที่เรานำมายำค่ะ
Advertisements

One thought on “Hmmm… ‘Yummm’! Spicy salad dressing, Thai style

  1. Pingback: Yum Shockin’ Pink Spicy Thai Salad aka Yum Malay Apple spicy salad, Thai style | vordoo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s