Yum Shockin’ Pink Spicy Thai Salad aka Yum Malay Apple spicy salad, Thai style

I know many of you might wonder what the hell is that pink-ish thingy in this dish, is it even eatable?

This is pollen from a fruit tree in Thailand. And yes it is eatable!

We call this fruit tree “Chompu MaMaew” or Malay Apple tree in English. The fruit is deep red on the outside and pure white on the inside and the taste is sour and sweet, and also rich in vitamin A and C, and high in calcium and phosphorus.

Not just the fruit of this tree is eatable; we also eat the pollen of it too.

I’ve never known that the pollen is eatable until the day my grandmother called me out to help her collecting pollen and then she just shove it into my mouth and that’s when I realize its yummy taste of the pollen

The taste of its pollen is alike the fruit; sour, which is very suitable when cooking it with spicy salad, Thai style

Ok, move on to the cooking part! This recipe is one of a Royal Thai ‘Yum’ recipe from the ancient time, but I have adapted something to make it easier, but the taste is still great though! And if you don’t know what ‘Yum’ is? Click here to find out!

Ingredients

1 cup of Chompu MaMaew pollen (don’t pick them right off the tree but rather shake the tree and let them fall off by themselves-if you force it off the tree, the taste will be bitterly sour, which is not good and doesn’t go well with the salad dressing)

1 pork tenderloin – bring it to boil until through roughly cooked

1 – 3 strips of pomelo – hand peel them into small bits

Half cup of parsley – chopped roughly

And for the spicy salad dressing, in Thai Style, if you click the ‘Yum’ link above then you’ll know 🙂

How to make it… well, this one could be the most quickest dish I ever made.. so here goes!

Thinly slice pork loin into pieces and put aside in the dish, put pomelo pieces into the dish then follow with chopped parsley and Malay apple pollen then pour the yum (spicy salad dressing) on top and just simply mix them all together.

If you want to garnish, just put some chopped parsley and then using red chilies, cut diagonally and put on top of parsley, and voila! There you go! The yummy yum Chompu MaMaew 🙂

……………………………………………………………………………………………………….

ยำเกสรชมพู่ (ม่าเหมี่ยว)

หลายๆ คนคงจะสงสัยกันว่าก้อนฝอยสีชมพูๆ นี้มันคืออะไรใช่ไหมคะ แล้วที่สำคัญ… มันกินได้ด้วยหรอออออออ???
ก้อนฝอยชมพูนี้ คือเกสรของต้นชมพู่ม่าเหมี่ยวค่ะ เมื่อก่อนเรานึกว่าจะกินได้แต่ผลของมัน แต่มีวันนึง เราออกไปเล่นในสวน ช่วยยายทำสวนที่บ้าน แล้วเผอิญต้นนี้ก็ออกดอกบานสะพรั่งทั้งต้น ยายก็เรียกเราไปช่วยเก็บเกสร แล้วก็หยิบเอามายัดใส่ปากให้เรากิน และมันอร่อยมาก! รสชาติเปรี้ยวๆ เหมาะกับการทำกับยำที่สุดเลยล่ะ
จานนี้ เป็นอาหารชาววังค่ะ แต่เราเอามาปรับนิดหน่อยให้ทำได้ง่ายขึ้น แต่รสชาติยังอร่อยอยู่เหมือนเดิมนะคะ
มาพูดถึงวิธีทำกันดีกว่า
เครื่องปรุง
เกสรชมพู่ม่าเหมี่ยว – สำคัญที่สุดคืออย่าไปบังคับฝืนเด็ดออกจากต้นนะ เพราะไม่อย่างนั้นเกสรมันจะขมขื่น เหมือนโดนฝืนใจ ๕๕๕ ต้องเอาไม้ตีๆ ให้เกสรเต็มใจหล่นลงมาเองค่ะ
สันในหมู เราใช้ ๑ เส้นค่ะ เอาไปต้ม จนสุกทั่วถึงค่ะ แล้วเอามาหั่นบางๆ
ส้มโอ สักประมาณ ๒ – ๓ กลีบค่ะ ฉีกๆ ให้มันออกมาเป็นเส้นๆ ค่ะ
ผักชีหั่นซอย ประมาณ ๑ ถ้วย หรือ ๑ กำมือ
ส่วนผสมของน้ำยำ เราเคยเขียนไว้แล้ว คลิ๊กอ่านตรงนี้ได้ค่ะ
ส่วนวิธีทำก็ง่ายแสนง่ายค่ะ
เพียงแค่เตรียมเครื่องพร้อม น้ำยำพร้อม ก็นำทุกอย่างมาจัดใส่จาน แล้วนำน้ำยำราดแล้วคลุกให้เข้ากันได้เลยค่ะ ถ้าอยากแต่งให้สวยหน่อย ก็เอาผักชีซอยๆ โปรยไว้นิดๆ พอให้สวย แล้วเอาพริกหั่นตามยาววางข้างบนให้ดูมีสีสัน ก็เสร็จแล้วค่ะ
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s