Pineapple vs Pork ribs, seriously?

There are many dishes that combine fruits and meaty meat together and still taste wonderful. This pineapple vs pork ribs is one of them!

Sweetly Pineapple Soup, traditional Thai dish

‘OMG, it’s gonna be a really complicated recipe! I bet it’s gonna take forever to cook!’ These thoughts might pop up to your mind when you first read the word ‘traditional’ But no, don’t say no just yet! Traditional doesn’t always mean that it is hard to do (or in this case, to cook) On the contrary, this dish is one simple dish to cook, and is not complicated at all!

 What I like about this dish is that it helps you digest, so you don’t have to worry about indigestion when having this dish. And also pineapple helps making meat tenderer.

I won’t be babbling more now and will cut to the chest of how to cook it then!

Ingredients

2 small ripe pineapples

400 grams pork ribs

1 tablespoon of palm sugar or coconut sugar to taste – add more or less depending on the ripeness of the pineapples

Fish sauce to taste (approximately ¾ cup)

750 ml. of water

For marinate pork: using “Three musketeers” (as I have blog about it before) then add soy sauce (half cup) 1 teaspoon of sugar and mix well together

How to cook

Marinate the pork, by the description mentioned above, let it sit for 30 – 1 hour. Or more if you really want the flavor to mingle into the pork

Boil water and whist waiting for the water to boil, cut pineapple into small pieces (1”x1.5”  approximately) sprinkle salt over pineapples, wait til water boil then carefully place pork ribs into the pot, do not stir. Discard some bubbles that float onto the surface. Then put pineapples into the pot, and follow with palm sugar and fish sauce to taste

Put the cover on and let it cooks for an hour and voila! it’s all ready to serve 🙂 best serve with rice. And if you fancy to make it a little like congee, you can simply serve it in a small bowl with some rice it the soup 🙂

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

แกงจืดสับปะรด

แกงจืดสับปะรด เป็นอาหารไทยโบราณ ที่น้อยคนนักจะรู้จักค่ะ เรารู้จักจานนี้ได้ ก็เพราะยายกับแม่เราทำให้ทานตั้งแต่เรายังเด็กๆ

บางคนได้ยินคำว่า “ไทยโบราณ” อาจจะคิดไปแล้วว่ามันต้องยุ่งยากแน่ๆ เลย แต่ความจริงแล้วมันทำง่ายมาก! ไม่พูดจาเยิ่นเย้ออแล้ว เรามาเข้าสู่กระบวนการทำเลยดีกว่า!!

เครื่องปรุง

สับปะรด ๒ ลูก – ที่เราใช้ในครั้งนี้ เราใช้สับปะรดภูแลค่ะ เลือกลูกที่งอมกำลังได้ที่นะคะ โรยเกลือแล้วคลุกทิ้งเอาไว้ระหว่างรอน้ำเดือดค่ะ เกลือจะดึงความหวานกลมกล่อมของสับปะรดออกมาค่ะ

ซี่โครงหมู หรือกระดูกหมูอ่อน ประมาณ ๔๐๐ กรัม

น้ำเปล่า

น้ำตาลปี๊บ

น้ำปลา

เครื่องหมักหมู

สามทหารเสือ (รากผักชี + กระเทียม + พริกไทย..จะดำหรือไม่ดำแล้วแต่ชอบเลยค่ะ แต่ส่วนตัวเราชอบพริกไทยดำมากกว่า)

ซีอิ๊วขาว + น้ำตาลนิดหน่อย

วิธีทำ

เริ่มแรกเลย เราจัดการเอาหมู(จะซี่โครง รึจะกระดูกอ่อนก็ตาม) มาหมักไว้ด้วยพระเอกของเรา คือ สามทหารเสือ ก่อนค่ะ หมักทิ้งไว้ประมาณครึ่งชม. จนถึง ชม.นึงค่ะ แต่ถ้าใครอยากหมักไว้นานกว่านี้ก็ได้ ไม่ผิดกติกาค่ะ ยิ่งหมักนาน รสชาติ+กลิ่นของเครื่องหมักก็จะยิ่งเข้าไปสิงสถิตอยู่ในตัวหมูมากเท่านั้น

จัดการตั้งเตา ต้มน้ำ ระหว่างรอน้ำเดือน เราก็จะมาหั่นสับปะรดค่ะ

สับปะรด หั่นเป็นชิ้นพอคำ อย่าให้เล็กไปนะคะ ไม่งั้นพอต้มเคี่ยวไปนานๆ มันจะยุ่ยละลายไปหมด หั่นเสร็จ ก็เอาเกลือโรยไว้ค่ะ

พอน้ำเดือด เราก็จัดการนำแกนสับปะรด ลงไปต้มในน้ำ แล้วก็ตามด้วยหมู ส่วนน้ำที่หมักหมู อย่าทิ้งนะคะ ใช้ให้หมดค่ะ ความอร่อยอยู่ตรงนี้ ตักน้ำซุปในหม้อมาล้างๆ เอาเครื่องหมักลงให้หมดค่ะ เติมน้ำปลาลงไปปรุงรส

ต้มไปสักประมาณ ๒๐ นาที ก็ใส่สับปะรดที่เหลือลงไป ลดไฟลงมา เติมน้ำตาลปี๊บ (ประมาณ ครึ่ง ช้อนโต๊ะ) ตามลงไป ปิดฝาหม้อ เคี่ยวต่อไปประมาณ ชม. นึงค่ะ

หมูจะนุ่มย์เองโดยไม่ต้องทำอะไรเลย ซึ่งก็เป็นเพราะคุณสมบัติของสับปะรดค่ะ นอกจากสับปะรดจะทำให้หมูนุ่มแล้ว สับปะรดยังมีคุณสมบัติช่วยย่อยอีกด้วย ดังนั้นไม่ต้องกลัวว่าจะท้องอืดเฟ้อนะคะ ได้แกงจืดสับปะรดไป รับรองว่าช่วยได้ร้อยเปอเซนต์เลยค่ะ

ส่วนถ้าใครไม่เคยลองลิ้มชิมรสแกงนี้ ทิศทางรสชาติของมัน จะออกไปทาง หวานๆ เค็มนิดๆ มีเปรี้ยวปะแล่มๆ ค่ะ

เป็นไงคะ วิธีทำดูไม่ยุ่งยากเลยเนอะ ใช่ว่าอาหารโบราณจะทำยาก มีกระบวนการวุ่นวาย ยุ่งยากไปเสียหมด มีบางจานที่มีวิธีทำที่ไม่ยุ่งยากเลย ซึ่งแกงจืดสับปะรดก็ติดอยู่หนึ่งในบรรดาอาหารโบราณที่ทำได้ง่ายด้วยเหมือนกันค่ะ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s