Slow Cook Garlic Black Pepper Pork Ribs

IMG_20121130_131442_sig

This dish is very much alike to steamed pork ribs in soy bean sauce, Cantonese style. I’m not sure if this dish is a Chinese food or Thai, I guess it’s a little bit of both Thai and Chinese. Oh well, I don’t care much as long as it taste good, right?

Ingredients

I marinate pork ribs for 2 days but that’s because I bought them two days ago and afraid it would go bad if I don’t use it in a few days.. marinate doesn’t only prevent pork ribs from going bad,  but the more days you marinate them, the merrier of the ribs!

–        Pork ribs (400 – 500 grams) oh dear.. often time I didn’t really look at the quantity hahaha!! Let just say that I’m using about 10ish pieces of pork ribs (1.5 inch – 2 inch long)

–        The three musketeers – using mortar and pestle to mix 6 garlic + 3 coriander roots (if you can’t find it, buy the fresh one and use the piece that’s closest to the root part) + freshly ground black peppers. Or you can just put them in the food processor

–        Salt – Just a hand pinch or two

–        Mirin – about a cup

–        Soy sauce – about a cup and a half

Process

–        Marinate pork ribs with three musketeers, salt, mirin and soy sauce, leave them in the fridge for a few hours or days if you have the patient. Get them out of the fridge an hour prior to the cooking time

–        Boil water, sprinkle a little bit of salt into the pot (or a slow cooker, if you’re using one), put coriander root in the water (if you don’t have it, it’s fine though, don’t worry – coriander root adds earthly flavor into this dish)

–        Whist waiting for the water to boil, first of pan sear pork ribs until they’re brown. Don’t worry if they burnt just a little, it adds the grill scent. After the ribs are nicely brown, add some hot water – til it cover ribs, and don’t waste the marinate juice, if there’s some left, scoop all into the pan. Let it simmer for 20 mins

–        Take the rips into prepared boil water pot, and follow with the juice from simmering pan. Slow cook it, using low heat, add more soy sauce and a little bit of sugar to taste.

–        Cook for an hour or longer for softer and more tender meat

This pork rib dish is majorly soy sauce salty, with a little tiny tiny bit of sweetness from sugar (of if you have palm sugar – use it instead of plain sugar – but don’t put too much in it, just 1 tablespoon or so)

It is best served with hot rice or egg noodle with young Chinese kale on the side

………………………………………………………………………………………………………

ซี่โครงหมูตุ๋นกระเทียมพริกไทยดำ

วิธีทำของจานนี้มันจะออกคล้ายๆ จีกุ๊ดเจ็งหมิดสี (ซี่โครงหมูอบเต้าเจี้ยว) ที่เราเคยเขียนถึงไว้ค่ะ รสชาติของซี่โครงหมูตุ๋นอันนี้ จะออกไปทางเค็มนำ แล้วจะมีหวานปะแล่มนิดๆ ค่ะ ว่าแล้วก็ เรามาดูเครื่องปรุง และวิธีการทำกันเลยดีกว่า

เครื่องปรุง

ซี่โครงหมู ประมาณ ๔๐๐ – ๕๐๐ กรัม หรือจะเป็นกระดูกหมูก็ได้ค่ะ เพราะเราใช้วิธีตุ๋น สุดท้ายแล้วกระดูกหมูจะนุ่มขึ้นเอง

สามทหารเสือ อันนี้เราเอาไว้หมักซี่โครงหมูค่ะ

เกลือ แค่สองหยิบมือ

มิริน ประมาณถ้วยนึง

ซีอิ๊วขาว ประมาณหนึ่งถ้วยครึ่ง

วิธีการทำ

หมักซี่โครงหมูด้วยสามทหารเสือ เราหมักไว้ ๒ วันค่ะ ยิ่งหมักนาน กลิ่นเครื่องหมักจะยิ่งแทรกซึมเข้าไปในเนื้อหมูมากเท่านั้น อีกอย่างหมูก็นุ่มมากขึ้นด้วยค่ะ

เราแยกอุปกรณ์ในการทำอาหารออกเป็น ๒ ส่วนค่ะ สำหรับเมนูนี้ เป็นกระทะกับหม้อตุ๋น

กระทะ เราจะเอาไว้สำหรับเอาซี่โครงหมูไปจี่ให้เป็นสีน้ำตาล ส่วนหม้อตุ๋นเราจะใช้ตอนจบค่ะ

หลังจากเอาหมูที่หมักไว้ออกจากตู้เย็น ทิ้งไว้จนหายเย็น เริ่มตั้งหม้อตุ๋น โดยใส่น้ำลงไปครึ่งหม้อ แล้วเปิดหม้อตุ๋นทิ้งไว้เลยค่ะ เพื่อที่น้ำจะร้อนพร้อมตอนเราจี่ซี่โครงเสร็จพอดี

ในขณะเดียวกันเราก็ตั้งกระทะ ไม่ต้องเติมน้ำมันนะคะ รอจนกระทะร้อน แล้วค่อยๆ วางซี่โครงลงกระทะ จี่จนกระทั่งหอมและสีของเนื้อเริ่มเข้มขึ้น พลิกอีกด้าน หลังจากนั้นเติมน้ำลงไปพอท่วมซี่โครงหมู ตั้งไฟเคี่ยวไปจนน้ำงวดลง

ตักเอาซี่โครงย้ายจากในกระทะมาลงหม้อตุ๋น แล้วเทน้ำจากในกระทะตามลงไป

ตุ๋นทิ้งไว้ด้วยไฟอ่อนประมาณ ๑ ชั่วโมงขึ้นไป ปรุงรสด้วยซีอิ๊วขาว น้ำตาลปี๊บ(ครึ่งช้อนชา) และถ้าอยากให้หอมๆ ก็ใส่รากผักชีเข้าไปด้วยตอนตุ๋น

พอผ่านไปประมาณ ๑.๓๐ ชั่วโมง หมูก็จะเริ่มนุ่มย์ ส่วนกระดูกก็จะไม่แข็งจนเคี้ยวไม่เข้าอีกต่อไป เสิร์ฟพร้อมข้าวสวยร้อนๆ บะหมี่ โดยมีคะน้าลวก หรือบ่อกชอยลวกอยู่ข้างๆ ก็ได้ค่ะ เข้ากันได้เป็นอย่างดีเลยทีเดียว

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s