COM’ON! CUMIN CHICKEN!!!!!

16188_10152325777485655_1777371186_n_cuminchicken

This is another ‘I want to get rid of what’s left in the fridge’ dish and surprisingly it turned out to be beyond I first imagine it would be. It is best served with hot jasmine rice or with sticky rice and with ‘Nam Jim Jaew’, one of our common Thai condiments. I’ll write more about Nam Jim Jaew later since I haven’t tried made it yet!

Ingredients for cumin chicken!

  • 4  chicken – I’m using 2 thighs, 2 drumsticks

  • 3  musketeers – 5 cloves of garlic + 4 coriander roots + a pinch of black peppers

  • 2  little finger-sized cumins

  • 2 – 3 stalks of lemongrass, thinly sliced  – use the white bit (4 – 5 inches up from the root part)

  • 2  inches of thumb-sized galangal, cut into small bits

  • 1  cup of soy sauce

  • Half cup of mirin

  • 2 teaspoon sugar

  • 2 teaspoon flour

  • A pinch of salt

  • Thinly sliced shallot

32298_10152325463665655_1361781335_n_sig

Method

  • Mix the 3 musketeers using mortar to blend well together, after that add sliced lemongrass, galangal and cumin and mix well together into a paste. Use this to marinade chicken. Add soy sauce, mirin, sugar, flour and salt it. Rub the marinade with the chicken well. Marinade for 1 hour.

  • Preheat the oven at 200 c for 30 mins

  • Place marinade chicken, skin side up, on a baking tray (using foil to cover the tray for easier cleaning) Rub olive oil on the skin, put a foil to cover the chicken, and put the tray in the oven. Pour marinade juice in the tray, save 2 tbs marinade juice for later use

  • Reduce the heat to 190 c and roast for 45 minutes.

  • After 30 minutes, open the oven to check the chicken then scoop juice from the chicken over the skin. Continue baking until done at 45 minutes.

  • Mix thinly sliced shallot into the rest of marinade juice and garnish over the chicken, scoop the juice from roasting and scatter over chicken skin and continue baking for 20 more minutes or until shallot starts to get crispy.

  • Serve immediately with jasmine rice or sticky rice.

Ps. the juice from grilling chicken could be used to fry rice later or you can just use it to mix with hot rice and eat along with the chicken – I did it and I’m in love!!

…………………………………………………………………………….

ไก่อบขมิ้น

556309_10152325792420655_695411319_n_sig

เป็นอีกครั้งแล้วนะคะที่เราจะขอนำเสนอเมนูที่มาจากการขุดของที่อยู่ในตู้เย็น มาทำให้เกิดประโยชน์ค่ะ ขมิ้นคือนางเอกของเราในงานนี้ค่ะ

ขอออกตัวว่าสูตรที่เราโพสในนี้เรางมเอาเองค่ะ มั่วเอาทั้งหมดเลย ๕๕๕๕๕๕๕๕ อาศัยเจออะไรค้างอยู่ในตู้เย็นแล้วเห็นว่ามันน่าจะเข้ากันได้ก็จับใส่หมด ๕๕๕

มาดูเครื่องปรุงกันดีกว่า

ไก่ ๔ ชิ้น (เราใช้ชิ้นสะโพก ๒ น่อง ๒ ค่ะ)

สามทหารเสือ (กระเทียม ๕ กลีบ.. รากผักชี ๕ ราก.. แล้วก็พริกไทยดำ หยิบมือนึง)

ขมิ้น ขนาดนิ้วก้อยมือน้อยๆ เราใช้ ๒ อัน

ตะไคร้ ใช้ ๒ ถึง ๓ อัน หรือจะมากกว่านั้นก็ได้ค่ะ หั่นซอย

ข่า ขนาดนิ้วแม่โป้งเรา หั่นเป็นชิ้นเล็กๆ ประมาณ ๒ ช้อนโต๊ะ (เมื่อหั่นแล้ว)

ซีอิ๊วขาว

มิริน

น้ำตาล

แป้ง

เกลือ ประมาณ หยิบมือนึง

หอมแดง ๔ หัว ซอยละเอียด

วิธีการทำ

โขลกสามทหารเสือจนเข้ากันดี แล้วจึงใส่ตะไคร้ซอย ข่าซอย และขมิ้นลงไป ตำจนละเอียด ใช้อันนี้เป็นตัวหมักไก่ค่ะ ใส่ซีอิ๊วมิริน น้ำตาล แป้ง และเกลือลงไป แล้วคลุกให้เข้ากันดี หมักทิ้งไว้ประมาณ ๑ ชั่วโมง (ถ้าจะหมักนานกว่า ๑ ชั่วโมง ปรับลดปริมาณเครื่องหมักลงนะคะ)

๓๐ นาทีก่อนจะเริ่มอบไก่ ก็อุ่นเตาไว้ก่อนที่อุณหภูมิ ๒๐๐ องศาเซลเซียส

นำไก่ที่เราหมักไว้ วางไว้บนฟอยด์บนถาดที่เราเตรียมไว้ เอาด้านหนังขึ้นนะคะ น้ำที่เราใช้หมักไก่ เราจะทำมาราดที่หนังไก่ให้ทั่ว เก็บไว้ส่วนนึง (ประมาณ ๒ ช้อนโต๊ะ) ตบด้วยการใช้น้ำมันมะกอกทาหนังไก่ให้ทั่ว แล้วเอาถาดเข้าไปอบในเตา ปรับความร้อนลงมาที่ ๑๙๐ องศาเซลเซียส แล้วอบไปประมาณ ๔๕ นาที

ผ่านไป ๓๐ นาที เราไปเปิดเตาแอบดูไก่ แล้วเอาช้อนตักน้ำๆ ที่อยู่ในถาดมาราดที่หนังไก่ค่ะ เพื่อไม่ให้หนังมันแห้งจนเกินไป แล้วพอทำเสร็จ ก็ปิดเตา รอจนครบ ๔๕ นาที

พอครบ ๔๕ นาที เราก็นำเอาหอมแดงซอยที่เตรียมไว้ ไปคลุกรวมกับน้ำหมักไก่ที่เก็บไว้ตอนแรกแล้วไปทาๆ วางๆ ไว้บนไก่ แล้วอบต่อไปอีกประมาณ ๒๐ นาที หรือจนกระทั่งหอมแดงเริ่มกรุบกรอบ

เสิร์ฟร้อนๆ พร้อมกับข้าวสวย หรือว่าจะเป็นข้าวเหนียวร้อนๆ ก็เข้าทีค่ะ!

ปล. น้ำขมิ้นที่ออกมาตอนเราอบไก่ เราจะเก็บไว้คลุกข้าว หรือเอาไปทำข้าวผัดก็ได้ค่ะ วันนี้เราเอามาคลุกข้าว อร่อยทานเพลินเลยค่ะ ๕๕๕๕๕

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s