POTATO WEDGES with homemade mustard dip

IMG_20121120_185144_sig

I’ve been cooking this easy lovely dish for more than 6 times already within 1 month but I’ve been such a slack on writing about it and keep postpone it for so long. But today’s the day, today’s the time I’m blogging about it!

This dish is real easy to make and you can also play around with different herbs and spices to make it to your preference. As for me, I’m a garlic lover so I add finely minced garlic into my potato wedges too.

Ingredients

(For potato wedges)

IMG_2500_sig

  • 4 potatoes – cut lengthwise into 8 wedges/potatoes

  • 2 tablespoon olive oil

  • 2 – 3 teaspoon dry thyme

  • About 3 teaspoon salt

  • 4 – 5 garlic cloves – finely minced

IMG_2502_sig

  • Freshly ground black pepper

(For homemade mustard dip)

  • 3 tablespoon mayonnaise

  • 2 tablespoon sour cream

  • 3 teaspoon mustard (if you like mustard – add more, if not – put less)

  • A pinch of salt

  • A bit of freshly ground black pepper

  • 2 teaspoon lime juice

  • A few drops of Worchester sauce

As for homemade mustard dip – all you need to do is mix all of the ingredients together into a smooth paste.

 IMG_2501_sig

Method

  • Preheat the oven at 200C

  • Boil water and once it’s boiled, put potato wedges into boiling water. Boil for 5 minutes. After 5 minutes, take them out to dry in a colander for a few minutes.

  • Mix olive oil, salt, thyme, finely minced garlic and freshly ground black pepper in a bowl. Put potato wedges in the bowl; toss well until the ingredients coat the potato well.

  • Line them on a foil in a baking tray, skin side down and put the tray in the oven and bake for 30 minutes, open the oven after 30 minutes and turn them to the other side, bake for another 20 minutes and then do the same method for the other side.

  • Serve immediately along with homemade mustard dip

My mom, who’s the potato hater, even loves this one and she said she could them all by herself! She even requested me to cook it from time to time (hah!) It becomes everyone’s favorite dish now, too.

………………………………………………………………………………………………………………………………

Potato Wedges กับโฮมเมดมัสตาร์ดดิปป์

393187_10152328309340655_1062326777_n_sdig

มากกว่า ๖ ครั้งแล้วกับเมนูนี้ที่ได้ทำมา! เราก็ผลัดวันมาตลอด ไม่ได้อัพบล็อกเรื่องนี้มาเรื่อย ๕๕๕๕๕ แต่เราคงจะดินพอกหางหมูไม่ได้อีกต่อไปแล้ว ได้เวลาอัพวิธีการทำเสียที ๕๕๕

เครื่องปรุง

(สำหรับมันฝรั่งอบ)

  • มันฝรั่ง ๔ หัว – หั่นตามยาวให้ได้ ๘ ชิ้น ต่อมันฝรั่ง ๑ หัวค่ะ

  • น้ำมันมะกอก ๒ ช้อนโต๊ะ

  • ใบไทม์แห้ง ๒ ถึง ๓ ช้อนชา

  • เกลือประมาณ ๓ ช้อนชา

  • กระเทียม ๔ ถึง ๕ กลีบ – ซอยละเอียดเลยนะคะ

  • พริกไทยดำป่น

(สำหรับมัสตาร์ดดิปป์)

  • มายองเนส ๓ ช้อนโต๊ะ

  • ครีมเปรี้ยว ๒ ช้อนโต๊ะ

  • มัสตาร์ด ๓ ช้อนชา (ถ้าชอบมัสตาร์ด ใส่เพิ่มก็ได้ค่ะ แต่ถ้าไม่ชอบ ก็ลดลงตามชอบค่ะ)

  • เกลือสักหยิบนึง

  • พริกไทยดำป่นใหม่ๆ นิดนึง

  • น้ำมะนาว ประมาณ ๒ ช้อนชา

  • ซอสไก่งวง หรือ Worchester sauce ประมาณ ๒ เหยาะ

สำหรับวิธีการทำมัสตาร์ดดิปป์ ง่ายๆ เลยก็แค่ผสมทุกอย่างเข้าด้วยกันค่ะ

184416_10152328224780655_1615159995_n_sig

 (ปล. รูปประกอบคราวนี้มันฝรั่งอบมาพร้อมกับไข่ออมเล็ทมะเขือเทศที่ทำด้วยกันค่ะ แฮ่ๆ)

ทีนี้มาดูวิธีทำมันฝรั่งอบกันนะคะ

  • เตรียมเตาอบไว้ก่อนไว้ที่อุณหภูมิ ๒๐๐ องศาเซลเซียส

  • ต้มน้ำไว้ และเมื่อน้ำเดือด ก็นำมันฝรั่งไปต้มไว้ประมาณ ๕ นาที แล้วหลังจากนั้นให้เอาไปสะเด็ดน้ำในตะแกรงค่ะ

  • ผสมน้ำมันมะกอก เกลือ ใบไทม์ กระเทียมซอยละเอียด และพริกไทยดำป่นในภาชนะ เอามันฝรั่งที่สะเด็ดน้ำแล้วลงไปคลุกให้ทั่วกับส่วนผสมที่เราเตรียมไว้ในภาชนะค่ะ

  • พอเสร็จแล้ว เราก็เอาด้านเปลือกของมันฝรั่งที่เคลือบไปด้วยเครื่องเทศทั้งหลายบนถาดที่ห่อไว้ด้วยกระดาษฟอยด์ (เราชอบใช้ฟอยด์เพราะเวลาทำความสะอาดมันทำง่ายกว่าค่ะ) แล้วเอาเข้าอบประมาณ ๓๐ นาที พอครบ ๓๐ นาที ก็เปิดประตูตู้อบแล้วพลิกมันฝรั่งไปอีกด้าน แล้วเอาเข้าอบต่ออีกประมาณ ๒๐ นาที พอครบ ๒๐ นาที ก็พลิกไปอีกด้าน แล้วอบต่ออีก ๒๐ นาที จนอบครบ ๓ ด้านค่ะ

  • อบจนมันฝรั่งเหลืองกรอบ ก็เสิร์ฟได้ทันทีเลยค่ะ เสิร์ฟร้อนๆ พร้อมกับโฮมเมดมัสตาร์ดดิปป์ รสชาติเข้ากันดี๊ เข้ากันดี หรือจะเอาไว้ทานกับสเต็กก็ได้ค่ะ

ขนาดแม่เราไม่ชอบอาหารทุกชนิดที่ทำจากมันฝรั่ง เจอจานนี้เข้าไป ขนาดทำ ๓ – ๔ ลูก แม่เราฟาดคนเดียวแทบหมดเลยค่ะ เรียกว่าจานเดียวก็ไม่พอจริงๆ ๕๕๕

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s