TOFU DIAKON BONE MARROWED CLEAR SOUP

215129_10152333748740655_5053687_n_sig

This is an absolute easy to make clear soup. It’s a comfort food when you’re tired and want something refreshing, try this one, it’ll be good for you!

Ingredients (serve 4 – 6 people)

  • A block of soft tofu

  • 1 – 2 diakon (white radish)

  • ½ carrot

  • 1 – 2 coriander roots

  • 1 – 2 shiitake mushroom

  • 400 – 500 grams pork back bones (I marinade the back bones with 1 cup soy sauce + a teaspoon corn starch flour + 2 teaspoon sugar)

  • Salt for season

Methods

  • Marinade back bones with what I wrote above. Let it marinade for 30 minutes or an hour.

  • Boil water, whist waiting for it to boil cut tofu into squares, clean diakon and carrot and peel the skin off. Put coriander roots into the boiling water. Cut diakon and carrot into your desired size, or dice them if you like. But make sure you cut a few big pieces for making the stock too.

Now is the time to make a stock base for this soup!

  • Sprinkle a few pinchful of salt into the pot along with big diakon pieces and sliced shiitake mushroom –  diakon and mushroom will naturally sweeten your stock.

  • Now as the water starts to boil, carefully place back bone pieces into the pot, lower the heat after 10 minutes of boiling water. Keep the fire low, cook in slow cook mode.

  • Cook for 30 minutes to an hour. Scoop out the bubbly thingy that floats above the water. Check if the big diakon pieces are cooked, once they’re cooked, add the rest of the diakons and carrots. Follow with tofu.

  • Add a bit of salt to taste. This soup shouldn’t be too salty though, so a few pinch of salt will do.

See, it is really easy to make! And it’s a good comfort food in the winter time, too! Good thing about diakon is that it works like a sponge that absorb toxin in your body so it’s basically another way for detoxing.

Note here: In traditional Chinese medical, when people takes Chinese medicines, the doctor will forbid you to eat diakon when taking the medicine because it will just absorb all the med.

……………………………………………………………………………………………………………………….

แกงจืดเต้าหู้ไชเท้าในน้ำซุปกระดูกสันหลังหมู

205075_10152333654695655_703027804_nPskg

เมนูนี้ทำง่ายมากเลยค่ะ แถมยังเอาไว้ซดตอนเหนื่อยๆ ก็ได้ ทำก็ไม่ยาก แถมไชเท้ายังมีคุณสมบัติดูดซึมสารพิษที่อยู่ในร่างกายเราด้วยค่ะ

เครื่องปรุง

  • เต้าหู้ขาว (เราใช้เต้าหู้ขาวของคินุค่ะ หอมอร่อย ชอบมาก)

  • หัวไชเท้า ถ้าเป็นขนาดเล็ก เราใช้ ๑ หัวกับอีกครึ่งนึง แต่ถ้าหัวใหญ่ ก็ใช้หัวเดียวค่ะ

  • แครอทครึ่งหัว (หรือจะไม่ใส่ก็ได้ แต่เราใส่เพราะอยากให้มีสีสวยๆ ๕๕๕)

  • เห็ดหอม ๑ หรือ ๒ อัน

  • รากผักชี ๑ ถึง ๒ ราก

  • กระดูกสันหลังหมู ประมาณ ๔๐๐ กรัม หรือมากกว่านั้นก็ได้ แล้วหมักไว้ด้วยซีอิ๊วขาว น้ำตาลนิดหน่อย แป้งข้าวโพดนิดๆ

  • เกลือ ไว้สำหรับปรุงรส

วิธีการทำ

  • หมักสันหลังหมูตามเครื่องปรุงที่เราเขียนไว้ข้างบนนะคะ หมักทิ้งไว้ ๓๐ นาที หรือจะยิงยาวไป ๑ ชั่วโมง หรือมากกว่านั้นก็ได้ค่ะ

  • ตั้งหม้อ สาดเกลือไปหยิบมือนึง แล้วรอเดือด

  • รอหว่างรอ เราก็มาเตรียมเต้าหู้ โดยหั่นเป็นสี่เหลี่ยมจัตุรัสเท่าๆ กัน อย่าให้ชิ้นเล็กไปนะคะ พอต้มแล้วจะเละ ส่วนไชเท้า กับแครอทค่ะ ล้างให้สะอาด แล้วฝาดเปลือกออก ตัดเป็นชิ้นเล็กๆ พอดีคำ แต่เหลือเป็นชิ้นบิ๊กเบิ้มไว้สัก ๒ ถึง ๓ ชิ้นนะคะ เก็บไว้ตอนทำน้ำสต๊อค

  • พอน้ำเริ่มเดือด ใส่ไชเท้าชิ้นใหญ่ที่เตรียมไว้ กับเห็ดหอมลงไปค่ะ แล้วตามด้วยสันหลัง ค่อยๆ ใส่สันหลังลงไปค่ะ พอใส่แล้วห้ามคนนะคะ เดี๋ยวคาว ให้น้ำเดือดไปสัก ๑๐ นาที ค่อยลดไฟลง ค่อยๆ เคี่ยวไปเรื่อยๆ ค่ะ ปล่อยไว้สักครึ่งชั่วโมงก็ได้

  • หลังจากเคี่ยวน้ำต้มสันหลังไปได้ ๓๐ นาที (หรือจะเป็นชั่วโมงก็ได้) ให้คอยตักฟองที่ลอยขึ้นมาทิ้ง ลองดูว่าไชเท้าชิ้นใหญ่สุกรึยัง (สังเกตจากสี ถ้าสีเริ่มเปลี่ยนจากขาวๆ เป็นขาวขุ่นๆ แสดงว่าสุก) ใส่ไชเท้ากับแครอทที่เหลือลงไป ตามด้วยเต้าหู้ค่ะ

  • เติมเกลือไปเพื่อปรุงรสชาติ แต่ระวังอย่าให้รสจัดไปนะคะ เราต้มแกงจืดนี้เพื่อซดแบบธรรมชาติๆ ให้คล่องๆ คอค่ะ

ปล. สำหรับผู้ที่ทานยาจีน แพทย์จีนจะบอกเสมอว่าถ้ากินยากินเมื่อไหร่ จะห้ามไม่ให้กินไชเท้า เพราะนอกจากมันจะดูดสารพิษในร่างกายเราแล้ว มันยังจะดูดเอายาที่เราทานอยู่ตอนนั้นไปด้วยค่ะ

เท่านี้แหล่ะค่ะ วิธีการทำแกงจืดไชเท้า ทำง่าย ซดคล่องคอมากๆ เลยค่ะ ลองไปทำดูนะคะ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s