PURPLE FRIED RICE

67891_10152335631875655_1234118626_n_sig

Last night I’ve been requested by mom to cook fried rice since we have so much rice left yesterday. So this morning, as I went shopping for more veggies.. I wanted to add more colours into typical boring colourless fried rice. I came across this lovely purple cabbage (or some might call it red cabbage), picked it up, and decided that this little one shall be in my fried rice today.

Speaking of fried rice, as for my family, it is the most likely the first menu that we think of when we have so much left over cooked rice, meat and other veggies. As of why? It is because it can combine all the things that you want to get rid of in the fridge and just sum up into one good delicious dish!

Here is what I use

  • Cooked rice – I left it in the fridge until the time that I cook it

  • Sausages – cut into pieces, thin pieces or one finger-knuckle length is fine, it really is up to your desire. Or if you have chicken or pork, you can use them as well

  • Purple cabbage – cut into pieces, or thinly sliced.. again, up to your preference

  • Green cabbage – same as cutting purple cabbage

  • Yard long beans – thinly sliced

  • Onion – thinly sliced

  • Carrot – cut it into your desire shape

  • Eggs

  • Maggie – to taste

Method

  • First heat the pan with oil (I use olive oil), as the pan is hot, using high heat. Add onion and fry until they change from white into transparent colour then add carrot, yard long beans, purple cabbage and green cabbage, then change from high heat to medium heat. Add Maggie to taste

  • Add sausages and then as all the veggies start to cook half way through, add rice into the pan and fry it. Add more Maggie to taste. Toss and turn all the ingredients to prevent them from burning. As for me, I like my fried rice to have a little bit of grilling scent, so sometimes I use high heat which will make my fried rice a little ‘brown’ at the bottom of the pan.

  • Serve with fried egg or with bacon and sausages as side dish. But today I served with fried quail eggs which look really tiny and cute! Could be a tricky dish for picky kids too, I supposed, since it is colourful and cute at the same time.

And yeah, that’s pretty much about the fried rice. Really easy to cook, right?

Note: You can add egg into fried rice too, if you like. Add it after you fry the rice for 10 minutes or more.

……………………………………………………………………………………………

ข้าวผัดสีม่วง

598544_10152335719895655_217043445_n_sig

เมนูข้าวผัดมักจะผุดขึ้นมาเสมอเวลาหุงข้าวเยอะๆ แล้วทานไม่หมด ประกอบกับความต้องการที่จะกำจัดผักและเนื้อที่อยู่ในตู้เย็นให้หมดไป (เพื่อที่จะได้ซื้อของใหม่มาใส่แทน ๕๕๕๕) การทำข้าวผัด จึงเป็นทางเลือกหลักของบ้านเราค่ะ เพราะทำทีไร กินได้ตั้งแต่เช้าถึงเย็นเลยล่ะค่ะ

เครื่องปรุง

  • ข้าวที่เหลือจากเมื่อเย็น (ถ้าข้าวที่หุงออกแข็งๆ หน่อย เม็ดสวยๆ หน่อยยิ่งดีเลยค่ะ จะไม่เละตอนผัดข้าวผัด) – โดยทุกครั้งเราจะต้องเอาข้าวแช่ตู้เย็นก่อน ให้ข้าวเย็นๆ ตอนผัด เป็นเทคนิคที่คุณยายบอกมาค่ะ

  • ไส้กรอก – ตัดเป็นชิ้นๆ ขนาดพอดีคำ หรือถ้าจะเปลี่ยนเป็นเนื้อไก่ เนื้อหมูก็ได้ หรือถ้าเป็นมังสวิรัติ ก็ใส่เป็นเต้าหู้แทนได้ค่ะ

  • กะหล่ำปลีม่วง – หั่นเป็นฝอยๆ หรือจะหั่นเป็นชิ้นๆ เหลี่ยมๆ ก็ได้ค่ะ

  • กะหล่ำปลี (สีเขียว) – หั่นแบบเดียวกับกะหล่ำปลีม่วงก็ได้ค่ะ

  • ถั่วฝักยาว – หั่นเป็นชิ้นๆ ละเอียดๆ

  • หัวหอม – ซอยเป็นชิ้นบางๆ

  • แครอท – ตัดเป็นรูปร่างตามชอบเลยค่ะ

  • ไข่

  • ซอสแมกกี้ สำหรับปรุงรส

วิธีการทำ

  • ตั้งกระทะ เติมน้ำมัน ตั้งไฟเตรียมผัดผักก่อนเลยค่ะ พอกระทะร้อน ใส่หัวหอมลงไป ผัดให้เริ่มหอม เติมแมกกี้นิดหน่อย ผัดๆ แล้วตามด้วยแครอท ถั่วฝักยาว กระหล่ำปลีทั้งม่วงและเขียว ใช้ไฟแรงนะคะ ผักจะได้ยังสีสดอยู่และจะผัดแล้วกลิ่นหอมด้วยค่ะ พอผักเริ่มสุกค่อยปรับไฟลงไปไฟกลางแทน เติมแมกกี้เพื่อปรุงรสให้ผักด้วยค่ะ

  • หลังจากนั้นใส่ไส้กรอก ผัดไปสักพัก ก็ใส่ข้าวลงไป เติมแมกกี้ ผัดๆ ให้เข้ากัน อาจจะต้องใช้แรงมากหน่อยตอนคนให้ส่วนผสมมันเข้าเป็นเนื้อเดียวกัน ระวังก้นกระทะไหม้ด้วยนะคะ อ่อ จริงๆ กลิ่นหอมของข้าวผัดที่มาจากข้าวไหม้เป็นเสน่ห์อย่างนึงของข้าวผัดค่ะ ไหม้นิดหน่อย ติดก้นกระทะ ก็ขูดๆ ออกมา ขอแค่ระวังไม่ให้ไหม้จนดำเท่านั้นก็พอค่ะ

เสิร์ฟกับไข่ดาว หรือจะเป็นเบค่อนหรือไส้กรอกก็ได้ แต่วันนี้เราทำไข่นกกระทาดาวค่ะ ทานด้วยกันแล้วน่ารักมากๆ น่าจะใช้เป็นเมนูหลอกเด็กให้ทานข้าวได้ค่ะ ทั้งสีที่ค่อนข้างสด มาพร้อมกับไข่นกกระทาดาวเล็กๆ เด็กน่าจะสนใจ และเพิ่มความอยากหาหารมากขึ้น

ก็มีเท่านี้แหล่ะค่ะ การทำข้าวผัด ไม่ยุ่งยาก และไม่ซับซ้อนเลยเนอะ อ้อ ถ้าอยากเติมไข่ลงไปผัดพร้อมในข้าวผัดก็ได้นะคะ แค่ตอกไข่ลงไป ก็ผัดจนกระทั่งไข่สุกเท่านั้นเองค่ะ

Advertisements

2 thoughts on “PURPLE FRIED RICE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s