Scrambled Egg, Daddy ‘Yip’ Style!!

PhotoGrid_1359856639304_text

What’s your favorite comfort break-the-fast food? The first thing that goes in my mind is egg!

There’s so much you can do with eggs though, fry, boil it, beat it and scramble it or even bake it!

And as of today, I’d like to share you guys of one of my favorite comfort food that my dad’s been making it since I was little. After years of helping him cooking it, this time I finally tried it on my own!

I’d called it “Scramble egg, Papa ‘Yip’ style” (*Yip is my surname in Cantonese)

What you need

Eggs – number varies on the portion you want to serve

Soy sauce

Ketchup/tomato sauce

Olive oil

And the way to do it is very easy. But you need to be quick whist cooking this one or else the egg might burn out

First, get your gear ready. Remember, you need to be quick like a ninja for this dish. Soy sauce bottle – lid opens, check! Ketchup bottle – lid opens, check!

Second, turn on the heat, place a pan and pour a little bit of olive oil in. Wait until the oil’s hot and ready.

Beat the egg into the pan, using cooking spoon to crack stir a bit of yolk and mix a little with the white egg. Do not over stir or else it’ll turn to a traditional full-on scramble egg.

You’ll see in my picture that the white egg doesn’t mix well with the yolk. So I’ll say that it’s a mix between sunny eggs and scrambled one.

Sprinkle soy sauce ONTO the pan, and not directly on the egg then follow with ketchup. Soy sauce and ketchup will sizzle up a little and might brown a bit, well, that’s the key to the nice flavor. Scoop the egg onto that brown-ish soy sauce and ketchup, stir a little. If you like the burnt-scent of egg, leave your egg for a bit longer, lower the heat if you like your egg a bit runny.

Serve it how you like your egg done, whether it’s runny, a bit raw, well-done or cook well. Side dished with petit pois, boil carrot, or other vegetable you like, or with bread toast.

………………………………………………………………………………………………………………………………

ไข่มั่ว สูตรพ่อทำเอง!

เมื่อวันอาทิตย์ที่ผ่านมา เราได้มีโอกาสลองทำไข่คน(มั่ว) สูตรของพ่อเราดู หลังจากที่ได้แอบมอง แอบเป็นลูกมือพ่อมานาน วันนี้ได้ฤกษ์ ก็ขอลองหน่อยละกัน

สิ่งที่ต้องเตรียมนะคะ

ไข่ จะใช้มาก ใช้น้อย ก็แล้วแต่ชอบเลย

ซีอิ๊วขาว

ซอสมะเขือเทศ

น้ำมันมะกอก

ส่วนวิธีทำ ก็ง่ายมากค่ะ เคล็ดลับคือต้องเร็วเข้าไว้! เพราะถ้าช้า ไข่จะพาลไหม้ดำปี๋ติดก้นกระทะเอาได้ค่ะ

ขั้นแรกเลย เตรียมซีอิ๊วขาว ซอสมะเขือเทศ เปิดฝาให้พร้อมสำหรับการสาดซู่ซ่าลงกระทะค่ะ

ขั้นต่อมา เปิดเตา ตั้งกระทะ ใส่น้ำมันมะกอก รอจนน้ำมันร้อน เราก็ตีไข่ลงกระทะค่ะ แล้วเอาตะหลิวคนๆ นิดหน่อย อย่าคนจนมันเข้าเป็นเนื้อเดียวกันนะคะ ไม่งั้นจะกลายเป็นไข่คนสูตรดั้งเดิมค่ะ คนพอให้ไข่แดงแตก แล้วไปผสมกลมเกลียวกับไข่ขาวนิดๆ พอเป็นพิธีก็พอค่ะ

เหยาะซีอิ๊วขาวลงไป กับมะเขือเทศ แต่อย่าเหยาะลงบนไข่ ให้เหยาะลงกระทะ ให้มีเสียงซู่ซ่าๆ แล้วรีบเอาไข่ฟ๊าบบลงบนซีอิ๊วและซอสมะเขือเทศค่ะ ขั้นตอนนี้ ต้องทำอย่างรวดเร็วนะคะ เพราะไม่งั้นซอสกับซีอิ๊วจะไหม้ได้

คนไข่อีกสักหน่อย แล้วปล่อยทิ้งไว้ พอให้ขอบๆ ไข่มีกลิ่นหอมไหม้นิดๆ แล้วเราก็เอาใส่จาน พร้อมเสิร์ฟได้เลยค่ะ

ถ้าชอบไข่เกือบดิบๆ ก็ทำเร็ว ใช้ไฟแรง แต่ถ้าชอบนุ่มๆ พอเกรียมขอบๆ ข้างในยังเละๆ ก็ใช้ไฟกลาง แล้วปล่อยไข่ทิ้งไว้ในกระทะอีกสักนิด ส่วนถ้าชอบแบบสุกๆ แข็งๆ ก็ปล่อยไว้นานได้หน่อยเลยค่ะ

ส่วนตัวเรา เราว่าสูตรไฟแรง แล้วทำเร็วๆ นี่ อร่อยที่สุดละ เพราะรสสัมผัสของไข่ก็ยังอยู่เต็มที่ แถมมีกลิ่นหอมไหม้ๆ มาช่วยเสริมให้น่ารับทานมากขึ้นด้วยค่ะ

เราจะเสิร์ฟไข่จานนี้ พร้อมกับถั่วลันเตา (ที่เค้าฟรีซมา แล้วเราเอาไปต้ม) แครอท หรือผักที่ชอบก็ได้ค่ะ หรือว่าทานกับขนมปัง ขนมปังปิ้งก็เข้ากันดีค่ะ

Advertisements

2 thoughts on “Scrambled Egg, Daddy ‘Yip’ Style!!

  1. I’m so hungry, Vor! ;( I still can not wait to try this recipe, I have all the ingredients ready, just waiting for the cooker to be fixed!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s