ROASTED DUCK BREAST WITH TRIPLE RED SAUCE

426421_10152624056705655_497664354_n_textBasically this triple red sauce is a combination of red Dates (Chinese Dates, or jujube), red shallot and red wine. That’s why I called it triple red sauce!

Oh and I deeply apologize for being slack on updating my blog! Will try to update more often now though!

Anyway, let’s cut to the chase!

Here are ingredients for roasted duck breast and triple red sauce!

Ingredients for roasted duck breast

1 boneless roasted duck breast from Villa Market

2 bay leaves

Salt and pepper to taste

Ingredients for triple red sauce

Red Dates (I use about 5 red Dates)

Red wine

Red shallot

Honey

Salt and pepper

How to prepare duck breast

First off, Preheat the oven at 180c and then prepare to pan sear the duck breast.

As I bought an already roasted duck breast, all I need to do is just score the skin of the duck, rub salt and pepper all over the duck breast, and then pan sear it and let the fat comes out. Pan sears both side but do it on the skin side first. Pan sear until the skin is brown-ish. Add bay leaves as you pan sear.

Put the duck breast into a small tray that fit the size quite nicely, cover the tray and put into the oven along with bay leaves, roasted for 20 minutes at 160c.

Leave the pan and save duck fat oil for later use with making triple red sauce.

How to prepare triple red sauce

Boil red dates in water, add a little sugar in it and keep boiling until water has reduce to 1/3

Reheat the pan that has duck fat in it, wait until the oil’s hot and fry red shallots for a little bit, then pour the prepared red dates juice into the pan. Crush red dates to make the scent and flavor pop out. Stir to mix well. Discard crushed red dates out. Add salt and pepper to taste. Add honey and stir until the sauce gets thicken.

Deglazing the pan with red wine, stir until the sauce reduces to 1/3 of the first volume.

Serve roasted duck breast along with this triple red sauce. With vegetables of your choice!

I did a little research on Dates, and I found out that this red Dates I’m using here is Chinese dates or jujube or red dates, which is not to be confused with Dates from Dates palm (Dates palm believed to originally from Iraq). To say it more shortly, these two fruits came from a completely different trees.

 ……………………………………………………………………………………………………………

อกเป็ดรมควัน กับซอสพุทราจีน

เครื่องปรุงสำหรับอกเป็ดรมควัน

อกเป็ดรมควันที่ซื้อมาจากวิลล่ามาเก็ต ๑ ชิ้น

ใบกระวาน ๒ ใบ

เกลือ และพริกไทยสำหรับปรุงรส

เครื่องปรุงสำหรับทำซอสนะคะ

พุทราจีน (เราใช้ประมาณ ๕ เม็ดค่ะ)

ไวน์แดง

หอมแดง

น้ำผึ้ง

เกลือและพริกไทย

วิธีเตรียมทำอกเป็ดรมควัน

อย่างแรกเลย ให้เตรียมเตาอบไว้ก่อน ตั้งไว้ที่ ๑๘๐ องศาค่ะ แล้วเตรียมตั้งกระทะ พร้อมที่จะจี่หนังเป็ดได้เลย

เนื่องจากว่าเราซื้ออกเป็ดรมควันมาจากที่วิลล่าแล้ว สิ่งที่ควรจะทำคือดีฟรอซ (ละลายแข็ง) เป็ดก่อน เราจะได้เนื้ออกเป็ดรมควันมาค่ะ แต่มันยังไม่ค่อยสุกดีนัก จะต้องผ่านกระบวนการจี่เสียก่อนนะคะ

หลังจากเป็ดหายแข็งแล้ว เราจะบั้งหนังเป็ดค่ะ บั้งเป็นเส้นๆ หลังจากนั้นให้ลูบไล้เนื้อเป็ดด้วยเกลือและพริกไทยให้ แล้วนำไปจี่ในกระทะได้เลยค่ะ เอาด้านหนังลงก่อนนะคะ จี่จนกระทั่งหนังเริ่มเปลี่ยนเป็นสีน้ำตาลเข้มขึ้น แล้วใส่ใบกระวานลงไปตอนจี่ด้วย และถ้าเป็นไปได้ ให้พยายามจี่หนังให้ได้อย่างทั่วถึงนะคะ จะได้สีสวยๆ พอหนังสีออกน้ำตาลสวยได้ที่แล้ว ให้พลิกด้านค่ะ แล้วจี่ต่อไปอีกสักพักนึง นำเอาขึ้นมาใส่ถาดอบขนาดเล็กๆ พอดีไซส์อกเป็ด ใส่ใบกระวานลงไปด้วย แล้วเอาฟอยด์ปิดฝาไว้ นำเข้าเตาอบ แล้วหรี่อุณหภูมิลงมาที่ ๑๖๐ องศา อบต่อไปอีกประมาณ ๒๐ นาทีค่ะ

น้ำมันที่ได้จากการจี่เป็ด อย่าเอาไปทิ้งนะคะ เราจะทำเอามาทำซอสกันต่อเลย

วิธีทำซอสพุทราจีน

ต้มน้ำ แล้วเอาพุทราจีนใส่ลงไป ต้มพร้อมน้ำ ใส่น้ำตาลนิดหน่อย ต้มจนน้ำลดเหลือ ๑ ใน ๓ ของน้ำตั้งต้น

กระทะที่มีไขมันเป็ดนอนแอ้งแม้งรออยู่ เราก็เอามาอุ่นอีกรอบ รอจนน้ำมันร้อนอีกครั้ง จึงใส่หอมแดงซอยลงไป ผัดจนเริ่มหอม

ใส่น้ำพุทราจีนที่เตรียมไว้ตอนแรกลงไปในกระทะ บี้ๆ เม็ดพุทราให้แตกๆ แหลกๆ เพื่อเป็นการเค้นความหวานหอมให้เพิ่มยิ่งขึ้น เตินน้ำผึ้งไปนิดนึง แล้วคนต่อไป ท้ายสุดเติมไวน์แดงลงไป คนจนลดลงเหลือ ๑ ใน ๓ ของระดับน้ำตั้งต้น ก็พร้อมจะเสิร์ฟกับเป็ดรมควันแล้วค่ะ

ปล. Red Dates (Chinese Dates, jujube) ภาษาไทยเราเรียกว่าพุทราจีนค่ะ ส่วน Dates ที่เราเห็นเค้าขายกันในซุปเปอร์มาเก็ทที่แพงๆ เนี่ยภาษาไทยก็คือ อินทผลัม ค่ะ นำมาบอกต่อ เพราะตอนเขียนภาคภาษาอังกฤษเราเกิดสงสัย เลยไปลองเสิร์จหาเอาในอากู๋ดู ก็เลยทราบว่ามันมาจากคนละต้น คนละสายพันธุ์กันเลย

Advertisements

3 thoughts on “ROASTED DUCK BREAST WITH TRIPLE RED SAUCE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s