RIBS RUB SPICY!

IMG_20130313_184302_text

This spicy rub recipe is nothing like bbq spicy marinade sauce I’ve experienced before. This one is, again, a perfect combination of east meet west; A little bit of Thai touch mingling with the western world.

 

By the way, I’ve try this spicy rub with both pork ribs and with chicken wings and the result went well on both meat! Though my mom prefers the ribs whist my dad prefers the wings, and my sis likes both.. well, I guess it’s a matter of taste, yeah?

Oh and another thing, if when I cook with chicken wings I use white wine for deglazing, whist cooking pork, I use red. Why? Because I think white goes well with white meat, whist red goes well with red meat. Please excuse my logic though, I kind of came up with it all by myself, haha.

Please note that I’m blogging upon pork ribs in this entry, so if you’re cooking wings just substitute red wine with white wine.

Ingredients

  • Pork ribs

  • Bay leaves (2 – 4 leaves)

  • a tiny squeeze of lemon (2 teaspoons of lemonade)

  • Red wine (for deglazing)

And for marinade

  • Japanese Soy Sauce (Kikkoman green label) + Maggie sauce – ratio of 3/1

  • Sugar (2 – 3 teaspoons)

  • Freshly ground black pepper

  • Shao Hsing (Hua Diao Wine) or Chinese cooking alcohol (2 teaspoons)

  • Freshly chopped Chinese parsley – just a few pinchful of chopped parsley

  • Homemade roughly ground chili pepper (or you can buy this ingredients from Thai/Asian market) – you can put it as much or less as you desire, depends on your tolerance upon hot and spicy stuff.

Methods

  • Marinade pork ribs with the above marinade ingredients, and leave it in a fridge for a few hours (3 – 5 hours)

  • After 3 – 5 hours, take out the marinade pork ribs from the fridge and leave it to room temperature for 30 minutes.

  • Preheat the oven at 160c whist pan sear the ribs, get them all good and brownish on the surface, flip to the other side, and add bay leaves whist pan searing. Squeeze a bit of lemon into the pan then follow with filling the rest of the marinade juice, stir to mix well. Lower the heat and cook it for a bit while until the juice reduces.

  • Move the ribs into a loaf pan or in a heat proof bowl that has deep button. Cover the bowl and put into the oven.

  • At 160c, cook in the oven for 45 – 1 hour.

Note : using deep button bowl because there will be more juice coming out whist baking.

Now, about how to make a sauce to go with this, I’m using the juice coming from baking the ribs.

  • After done baking the ribs, there will be plenty of juice coming off it, all you need to do is scooping the juice, and put into the sauce pan or better, uses the one you use to pan sear the ribs.

  • Reheat the pan and deglazing the pan with red wine and cook it until it reduces.

  • Dressing the sauce with chopped parsley.

Ps. cover back the bowl once you done scooping the baking juice to maintain the ribs hot.

Serve the ribs hot with rice if you like or eat it solely is perfectly fine too!

580846_10152643846455655_1793474084_n_text

above image is my try out on spicy wings rub!

………………………………………………………………………………………………………………………

PhotoGrid_1363361948720

ริปส์รับสไปซี่ (ซี่โครงหมูแจ่วแซ่บ)

ถ้าหากใครชอบกินเมนูปีกไก่บาบีคิวเผ็ดๆ แล้วล่ะก็ รับรองว่าจะต้องชอบเมนูนี้ด้วยเช่นกันค่ะ เมนูนี้เป็นเมนูลูกผสมระหว่างน้ำจิ้มแจ่วไทยๆ กับน้ำจิ้มบาบีคิวจากฝรั่งเขา อ้อ ก่อนที่ผู้อ่านจะข้ามไปอ่านถึงส่วนผสมและวิธีทำ เราขอแจงไว้ก่อนว่าเราได้ลองทำสูตรหมักนี้ ทั้งกับซี่โครงหมู และปีกไก่ (และน่องน้อย) ผลสรุปออกมาอร่อยทั้งสองอย่างค่ะ อย่างแม่เราจะชอบซี่โครงหมูมากกว่า ส่วนพ่อจะชอบปีกไก่ ส่วนน้องเราชอบทั้งสองอย่าง ๕๕๕  เราว่า…มันแล้วแต่คนชอบมากกว่า ว่าชอบเนื้ออะไรมากกว่ากัน จริงไหมคะ?

อ้อ และอีกอย่างนึง เวลาดีเกรซกระทะ (หรือที่เราแอบเรียกเองว่า การล้างคราบในกระทะ) ถ้าทำซี่โครงหมู เราใช้ไวน์แดงค่ะ แต่ถ้าเป็นปีกไก่ เราจะใช้ไวน์ขาว เหตุเพราะ.. ไวน์แดง เข้ากันดีกับเนื้อแดง ในขณะที่ไวน์ขาว เข้ากันดีกับไวน์ขาวค่ะ

ในบล็อกอันนี้ เราจะเขียนถึงกรณีซี่โครงหมูนะคะ ดังนั้นถ้าปรุงปีกไก่ ก็เพียงแค่ใช้ไวน์ขาวแทนไวน์แดงค่ะ

เครื่องปรุง

  • ซี่โครงหมู

  • ใบกระวาน ( ๒ – ๔ ใบ)

  • เลม่อน

  • ไวน์แดง

เครื่องปรุงสำหรับหมัก

  • ซอสญี่ปุ่น Kikkoman ฉลากเขียว ที่เขียน less salt ไว้ + แมกกี้ ในอัตราส่วน 3/1

  • น้ำตาล ใช้ ๒ ถึง ๓ ช้อนโต๊ะ

  • พริกไทยดำป่น

  • เหล้าจีนที่ไว้ใช้ทำอาหาร (บ้านเรามียี่ห้อ Shao Hsing อยู่ค่ะ ก็เลยใช้อันนี้เลย หอมดี) ใช้แค่ ๑ ฝา

  • ผักชีหั่นละเอียด ใช้แค่ ๒ หยิบมือก็พอค่ะ

  • พริกแดงป่น (ที่บ้านเราใช้พริกที่คั่วและตำเอง ฉะนั้นจึงมีกลิ่นหอมและรสชาติที่เข้มกว่าที่ขายอยู่ทั่วไปในตลาดค่ะ) เราใช้ ๓ ช้อนโต๊ะ หรือจะใส่มากกว่านี้หน่อยก็ได้ถ้าชอบเผ็ด แต่ถ้าทานเผ็ดไม่เก่ง จะลดปริมาณลงก็ได้ค่ะ

วิธีการทำ

ให้หมักซี่โครงหมูตามเครื่องปรุงที่เขียนไว้ด้านบน แล้วหมักทิ้งไว้ในตู้เย็น ๒ – ๕ ชั่วโมง

หลังจากหมดเวลาหมัก ก็ให้เอาออกมาทิ้งไว้ให้หายเย็นก่อนประมาณครึ่งชั่วโมงค่ะ

ให้เตรียมเตาอบไว้ที่อุณหภูมิ ๑๖๐ องศา ระหว่างที่เราจี่ซี่โครงหมูค่ะ จี่ด้านนึงเสร็จ ก็พลิกอีกด้าน ให้ทั้งสองด้านเป็นสีน้ำตาลพอสวยงาม ใส่ใบกระวานลงไปตอนจี่ด้วยนะคะ บีบเลม่อนลงไปจิ๊ดนึง (ประมาณ ๒ ช้อนชาได้) แล้วใส่น้ำที่เหลือจากที่เราใช้หมักซี่โครงเทลงไปในกระทะ ผัดซี่โครงหมู ให้น้ำซอสเคลือบซี่โครงให้ทั่ว ผัดไปประมาณ ๕ นาทีได้ค่ะ หรือจนน้ำเริ่มลดลงซักประมาณนึง เราก็เริ่มหรี่ไฟให้อ่อนลง แล้วค่อยๆ ย้ายซี่โครงหมูใส่ถาดอบ หรือจานอบที่ก้นลึกหน่อยนะคะ เพราะตอนระหว่างอบจะมีน้ำออกมาจากซี่โครงหมูเยอะพอควรเลยค่ะ ปิดถาดอบ แล้วเอาใส่เตา

เราจะใช้เวลาอบประมาณ ๔๕ นาที จนถึง ๑ ชั่วโมงค่ะ

ส่วนวิธีทำซอสก็ง่ายค่ะ หลังจากที่เราอบซี่โครงหมู น้ำที่ออกมาจากตอนอบ เราจะใช้น้ำที่ออกมานี้แหล่ะ ทำเป็นซอส โดยเราจะตักเอาน้ำนี้ออกมาใส่ในกระทะที่เราใช้จี่ซี่โครงนี่แหล่ะค่ะ เปิดเตา ตั้งกระทะ แล้วใช้ไวน์แดงดีเกรซกระทะ ตั้งไฟเคี่ยวต่อจนกระทั่งน้ำซอสเริ่มข้นและลดปริมาณลงค่ะ โรยผักชีแล้วคนๆ อีกสักพักแล้วปิดเตาก็เป็นอันใช้ได้แล้วค่ะ

ปล. หลังจากตักน้ำในถาดอบเสร็จ ให้เอาฟอยด์ปิดถาดแล้วเอาเข้าเตาอบเหมือนเดิม โดยไม่ต้องเปิดไฟอบนะคะ เพราะในเตาอบยังคงมีความร้อนสะสมอยู่ จึงสามารถรักษาความร้อนให้คงเดิมค่ะ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s